söndag 30 december 2012

Ankbröst till nyår?

En underbart solig lördagseftermiddag i maj 2011 stod fem kvinnor i ett sommarstugekök i Åhus och tillredde i bästa samförstånd en helt fantastisk varmrätt. Dessa fem kvinnor bestod förutom jag själv av goda vänner, kursare från logopedutbildnigen, som försöker träffas så ofta det går för att umgås, laga och äta mat.

Originalreceptet kommer från den välkända kocken (och en gång i tiden finalisten i Årets Kock) Tina Nordström, och är faktiskt ursprungligen tänkt som ett nyårsrecept. Vår värdinna, min vän M, hade tillagat rätten tidigare, men med något annorlunda sås. Nu ville vi pröva att någorlunda hålla oss till receptet.

Jag är väldigt svag för anka, och jag minns tillbehören som en positiv överraskning. Vi avvek under vår tillagning (vår ovanstående föresats till trots) från originalreceptet, då vi valde att steka potatis , jordärtskockor och ostronskivling i det ankfett som rann ur brösten då de bryntes innan de skulle ugnsstekas. Att inte använda sig av detta ankfettet hade i mitt tycke varit rena helgerånet. Resultatet av att steka i ankfett blir så oändligt mycket bättre än at steka i en blandning av olja och smör.

Jag måste medge att jag till en början tyckte det verkade lite underligt med en apelsinsmörsås, som man avslutningsvis ska röra ned finhackad schalottenlök och persilja i innan serveringen, men, jag fick äta upp mina tvivel. Det blev en helt fantastisk sås, som jag definitivt borde laga igen.

Ankbröst med potatis, jordärtskocka och ostronskivling stekta i ankfett; apelsinsmörsås med schalottenlök och persilja
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter

4 st ankbröst
salt och svartpeppar
450 g potatis
250 g jordärtskockor
200 g ostronskivling
2 st skalade vitlöksklyftor
ankfett från ankbrösten
salt och svartpeppar

Apelsinssmörsås
0,5 msk råsocker
3 dl apelsinjuice
1,5 msk kycklingfond
50 g smör
2 msk schalottenlök, finhackad
0,5 dl hackad bladpersilja
salt och svartpeppar

1. Kryssa skinnet ankbrösten på skinnsidan, salta och peppra.
2. Stek ankanbrösten på skinnsidan tills de är knapriga, ca 7 minuter, på medelvärme. 3. Häll av ankfettet mellan varje stekning, och spara det.
4. Lägg upp på plåt/ugnsform med skinnsidan uppåt. Tillaga på 130 grader tills ankbrösten håller en innertemperatur på 55 grader.
5. Skala jordärtskockan, dela potatisen och skockan i jämnstora bitar.
6. Riv svampen i strimlor. Skala vitlöksklyftorna.
7. Bryn skockorna i 5 minuter i ankfett.
8. Ta i potatisen,häll i med ankfett, och fortsätt steka tills de börjar kännas lite mjuka. Lägg då i svampen och vitlöken. Låt brynas med i 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar
9. Tillaga såsen samtidigt som rotsakerna steks. Häll i apelsinjuicen, socker och kycklingbuljong i en stekpanna.
10.Reducera tills knappt hälften återstår, och smaka av med salt och svartpeppar.
11. Vispa ner smöret, och sila ned såsen i en kastrull. Ställ såsen åt sidan.
12. Rör ned schalottenlök och persilja precis innan serveringen.

Vi serverade lätt förvällda sockerbönor till maten. Den som så önskar trancherar ankbrösten innan serveringen.

1 kommentar:

  1. Roligt att ni gillade det franska sättet att laga ankbröst för all del fransk det med ju!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...