tisdag 10 juli 2012

Törstsläckare

När solen gassar är det gott att blanda till något svalt, syrligt äskande att hälla i glasen. För något år sedan började vi blanda till det vi givit namnet "törstsläckare". Saft känns inte kul att dricka i tid och otid, inte ens till vardags. Läskedrycker konsumerar vi ytterst restriktivt. Törstsläckare blev en perfekt kompromiss som tilltalar både vuxna och barn.

Vi tar ett halvt paket av någon av de juicer vi dricker till frukost. Ni ser dem på bilden ovan. Goda, ekologiska och prisvärda, och skönt är det dessutom att slippa släpa hem kilovis med juice från butiken.
Ett halv paket juice blandas ut med häften kranvatten, häften kolsyrat vatten. Därefter pressar vi i saften från en citrusfrukt; lime passar bra till äpple, citron är kompis med apelsin. Ett gäng isbitar i kannan, och törstsläckaren är klar.

Törstsläckare
0,5 paket koncentrerad juice (äpple eller apelsin)
0,5 liter stilla vatten
0,5 liter kolsyrat vatten
pressad saft från en citron eller en limefrukt
generöst med is

Blanda alltsamman i en rymlig kanna, och servera omedelbart.

3 kommentarer:

  1. Hemma hos mig och mina barn har isthé alltid varit den föredragna törstsläckaren, i vart fall sedan de kom upp i tonåren. Ett jättelätt sätt att göra det är följande som jag fick lära mig av en god vän när jag pluggade i U.S.A. för ca etthundra år sedan.
    Sänk ca 3 thépåsar i en vanlig glasburk fylld med ca 0,8-0,9 liter friskt, iskallt vatten. Ställ den på altanen så att den får solvärme under en varm, solig eftermiddag. Efter en natt i kylen så är det nästan klart. På morgonen tillsätter jag citronsaft från en citron, kanske några skivor citron för det estetiska å så blandar jag i sockerlag efter hur mycket sötma jag vill ha. Det et tar ju en evighet för vanligt socker att lösas upp, så i praktiken gör vi alltid en rejäl batch med sockerlag som står färdig i kylen, så det momentet finns liksom inte mer än ett par ggr per säson. Tror det är två delar socker till drygt en del vatten, men det får du kolla.
    Grejen med att låta tebladen långsamt dra i solvärmen är att mitt isthé aldrig blir så där beskt som när man kokar. Dessutom sköter ju det hela sig självt 95 % av tiden. Isthé är också gott till sommarlunchen. Try it!

    SvaraRadera
  2. En annan fantastisk (ja, faktiskt) törstsläckare är den här: http://hemkop.se/Recept/2012/5/Spritsig-rabarberdrink/ Prova!

    SvaraRadera
  3. Stefan: Tack för tipset! Jag och mannen älskar isthé - kanske dags att läsa barnen tycka om det också?

    Elin: Låter gott, i synnerhet om det är hemkokt saft!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...