onsdag 16 februari 2011

Nygammalt (ni har sett det förut)

Titeln på inlägget passar både för mig och för pizzan.

I fredags blev det för ovanlighetens skull inte pizza till middag hos oss. Jag hade planerat att vara borta, men mina planer hindrades effektivt av ett minst sagt ymnigt snöande, vilket ledde till inställd kollektivtrafik.
Därför blev det i stället söndagspizza. För att vi skulle variera våra pizzor en aning, gjorde jag mindre pizzor, med annan topping än fredagarnas traditionella salami.

Det finns hur många goda sätt som helst att toppa en pizza, men de vi valde i söndags blev ovanligt lyckade. Vad sägs till exempel om paprikastinn chorizo och mozzarella, eller varför inte tonfisk, fetaost, olivolja och svartpeppar? Godast blev ändå, i mitt tycke, vår variant på sommarens favorit bland pizzor, nämligen pizzaladière.

Denna sydfranska pizza toppas med gul lök, som tillsammans med vitlök stekts smältande mjuk i generöst med olivolja. Jag mosade ned de sardeller som vanligtvis brukar toppa pizzan, och använde sedan denna gudomliga lök som topping på en vanlig pizza med tomatsås och mozzarella. Inte är det särskilt konstigt att detta smakade så gott? Hur skulle det kunna bli fel? Hade jag haft svarta oliver hemma, hade jag toppat pizzorna med några sådana. Nu fick kapris tjäna som stand in, vilket fungerade alldeles utmärkt.

Kapris, och strimlade, soltorkade tomater i olja, passade strålande bra att strö över tonfiskpizzorna. Recepten till min pizzadeg och tomatsås hittar ni (som eventuellt lyckats undkomma mitt pizzatjat) i detta blogginlägg.

I bland är det inte så dumt att variera sig, trots allt. Och vet ni vad? Vi drack till och med rosévin till pizzan. Det kändes för en stund som om vi vore någon helt annanstans än i en snöig närförort till Stockholm.

9 kommentarer:

  1. Mmmm... Känns lite rivieran i maj, liksom!
    Fin bild pâ dig ocksâ!

    SvaraRadera
  2. Maste testa loktoppingen!

    SvaraRadera
  3. Vilken underbar och trevlig beskrivning av något så gott som hemlagad pizza:-).

    SvaraRadera
  4. detta ser väl genomfört ut!
    Dock skulle en smothie sitta perfekt till...

    SvaraRadera
  5. Måste testas ser och verkar väldigt gott ut.

    SvaraRadera
  6. Sara: Tack! Ja, ett tappert försök till Rivieran i maj, i varje fall!

    Anna B: Mycket gott. Och - ja, jag funderar helt klart på en ätande avatar. Åtminstone till Facebook-gruppen...

    Matarkivet: Löktoppingen á la pissaladière är to die for!

    Foodelicious: Tack ska du ha! Hemgjord, vällagad pizza är helt klart något av det bästa som finns!

    Goda smoothies: Har lite svårt att se den smoothie som skulle passa till detta ;-)

    Jimmie: Tack! Ja, testa detta!

    SvaraRadera
  7. Inspirerad av ditt pizzarecept blev det idag en uppgradering av vårt vanliga pizzabak! Tunt skivad parmaskinka på dock. Åhhh, så gott!

    SvaraRadera
  8. brysselkakan: Alltid kul att kunna inspirera ;-)!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...