lördag 20 mars 2010

Paté på kycklinglever och fläskfärs med cognac och kaljohanssvamp


Vi har frossat i goda korvar många fredagar den här vintern. Förra veckan bröt vi trenden, och njöt av hembakad surdegspizza med mozzarella och charkuterier. Inför denna fredag uttryckte min man en önskan om paté. Hemlagad paté med surdegsbröd, syltlök och cornichoner. Kanske lite cumberland därtill? Jag nappade ganska omedelbart.

Först funderade jag på att rota fram receptet på Adam Aamanns paté på fläskkarré (som jag smakade förra våren, och har på en CD någonstans), men tiden räckte inte riktigt till.
Det kommer fler tillfällen. I kväll blev det i stället en paté på kycklinglever och fläskfärs som smaksattes med cognac (eller närmare bestämt Eau de Vie) och torkad karljohanssvamp. Löftesrika smakkombinationer, helt klart. Kanske kan det blir tema fredagspaté här framöver?

Jag korrigerade proportionerna en aning utifrån julens recept på paté. Där var jag nöjd med smaken, men kände i efterhand att konsistensen kanske kunde utvecklas en smula. Doften från smeten var vad man brukar kalla förförisk, trots associationer till köttsmoothie. Smaken på den färdiga patén var god; mycket god. Detta är den bästa patén hittills. Jag tog det försiktigt med karljohanssvampen; kunde kanske tagit mer, men tycker ibland att den kan bli lite dominant.

Paté är för övrigt det perfekta fredagsmyset, och desutom riktigt barnvänlig mat. Våra barn älskar paté, och de är nog så kräsna med annan mat, så jag koketterar inte det minsta med att ha närt små gourmeter vid min barm.
Laga som jag en paté på torsdagskvällen, baka surdegsbaguetter på fredag, och komplettera med en hemlagad tranbärscumberlandsås (recept kommer) - eller köp bröd och sås, om du inte är lika insnöad som jag. Korka sedan upp en flaska
Château de Seguin (nr 3958)
- och njut av att det är fredag

Fredagspaté
2-3 schalottenlökar, beroende på storlek
2 vitlöksklyftor
1 ägg
0,5 dl eau de vie (matlagningscognac)
0,5 dl vispgrädde
500 fläskfärs
450 gram kycklinglever
0,5 dl torkad karljohanssvamp, blötlagd
2 tsk salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka schalottenlökarna grovt, och riv vitlöksklyftorna. Mixa dem med ägget. Mixa sedan i grädde, cognac och blötlagd svamp.
Putsa kycklinglevern; detta gör du enligt mig enklast med en kökssax. Mixa levern med övriga ingredienser. Tillsätt salt, och svartpepparn lite på känn. Lägg i fläskfärsen lite i taget, och mixa ned den.
Smöra din tjusiga patéform (alternativt en annan, för ändamålet lämplig avlång form), och häll i smeten. Släta till den med en slickepott. Lägg på locket, och ställ in i ugnen för en timmas tillagning.

6 kommentarer:

  1. Jag är makalöst imponerad av dig, dina patéer och pastejer! Sjukt kreddigt och rustikt! :)

    SvaraRadera
  2. Hej! Nu har jag för första gången i mitt liv lagat paté! Efter ditt recept fast med trattisar för jag hade inga Karl-Johan-svampar. I alla fall så blev det supersupergott! Så tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  3. Mikkan: Tack! Jag är nog helt enkelt en paté-typ. Det är så sjukt gott (i synnerhet hemlagad).

    JOhanna: Fantastiskt! Vilken komplimang att du vågade pröva mitt recept. Tur att du blev nöjd. Vet du, jag stid faktiskt och valde mellan torkade trattisar och torkad karljohan. Ska pröva det nästa gång!

    SvaraRadera
  4. provade göra efter ditt patérecept igår. ändrade lite efter smak o lite eftersom cognacen var slut.. ökade gräddmängden ngt o resten whiskey (man tager vad man haver). slängde i lite grönpeppar o örter. ökade vitlöken. minskade saltet. (är saltkänslig)

    supergott o väldigt enkelt!

    gjort paté tidigare men kan inte minnas att det var så smidigt o lätt! :)

    testade din långlagade karré för en tid sedan. ändrade lite då oxå men var kanon! älskar att låta tiden jobba för en :)

    tack för en superb inspirationskälla/blogg!

    SvaraRadera
  5. Tack för ett underbart recept.
    Barnen är stormförtjusta!

    Vänliga fjällhälsningar

    SvaraRadera
  6. Kunde inte hitta något recept på grönpeppar pate, så jag använde ditt som utgångs punkt, kokade färsk grönpeppar i 5 dl grädde och reducerade till 2, lät kallna och blandade med smeten, står i ugnen nu.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...