söndag 2 maj 2010

Kalljäsning med vetesur
(och en snabb lägesrapport)


Jag har inte gått under jorden, jag har bara haft fullt upp på sistone. Det är någonting hektiskt med våren som inte alltid lockar fram mina bästa sidor. Tiden räcker på något vis inte till allt jag skulle vilja göra.
Jag experimentera med rabarber, både i tanke och i handling. Dessutom planerar jag så smått inför den födelsedagsbuffé jag vill kunna duka upp om ett par veckor. Jag fick sådan blodad tand av förra årets födelsedagsfirande, att jag inte kan hålla mig från att ordna ett i år igen, trots att jag inte fyller det minsta jämnt eller ens halvjämnt.

För några månader sedan fick jag ett mail med en fråga om kalljäsning av vetesur. Jag brukar oftast blanda råg- och vetesur när jag kalljäser, så jag kunde inte tipsa om något särskilt recept, utan rekommenderade väl lite svepande frågeställaren att pröva sig fram. Nu i helgen har jag för första gånge kalljäst surdegsbaguettdeg över natten, och kan därför meddela att det (så klart) fungerar alldeles utmärkt, kanske till och med bättre än att göra som som jag tidigare gjort. Inget nytt under solen, men jag kan garantera att det var en underbart start på lördagsmorgonen att njuta av nybakad surdegsbaguette med smör, hemkokt jordgubbssylt med vanilj och en stor kopp latte.

Man kan säga att jag föjde det gamla receptet, med det enda undantaget att jag kortade försurens jästid. Jag rörde ihop försuren tidigt på eftermiddagen, och blandade sedan själva degen sent på kvällen, innan jag gick och lad mig.
Detta var enbart av en slump, det går precis lika bra att exempelvis sätta försuren på morgonen, röra ihop degen på kvällen, låta den kalljäsa i kylskåpet över natten och sedan, ett dygn efter att försuren sattes, baka ut och grädda baguetterna.
Jag är så svag för dessa kalljäsning, ett så smart knep. Förarbetet går snabbt, degen sköter sig själv i kylskåpet, och den (i varje fall i mitt tycke)lilla insatsen att sätta på ugen, stjälpa upp degen på bakbordet och forma till baguetter är inte direkt en betungade syssla en helgmorgon. I varje fall inte i min värld.

Jag kan bara rekommendera alla att pröva detta enkla sätt att förgylla helgmorgnarna, och garanterat imponera på någon av alla de som fortfarande verkar tycka att bakning i allmänhet (och surdeg i synnerhet) är krångligt och mystiskt.
Om inte det är livskvalitet, så vet jag inte vad det är.

4 kommentarer:

 1. Det ser ut att vara väldigt fina baguetter, och det är knappast något som slår nybakt på morgonen!

  SvaraRadera
 2. Maria: Nybakat är det bösta som finns, men dessa baguetter är verkligen i en klass för sig, även i jämförelse med annat jag bakat!

  SvaraRadera
 3. Ah, härligt! Då ska jag testa (för det har jag inte gjort än), vad kul!

  SvaraRadera
 4. Åsa: Jag rekommenderar dig absolut att testa! Anar att detta kommer att utvecklas till ett beroende hos mig själv...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...