Jag åt ankrillettes på
1 anka på 2,6 kilo
salt
svartpeppar
2 lagerblad
2 kanelstänger
2 bitar torkat pomeranskalFörst och främst sate jagugnen på 150 grader. Därefter gav jag mig på ankan. Jag styckade den ganska så burdust, faktiskt helt utan finess. Att stycka fågel tillhör inte mina paradgrenar. Jag tog faktiskt inte bort dett dugg, utan lät såväl skinn som fett följa med. Levren frös jag i, för framtida bruk.
Ankbitarna saltade och pepprade jag runtom, och tryckte sedan ned dem i en av våra stora Le Creuset-grytor tillsammans med lagerblad, torkade pomeransskal och kanelstänger. Lite feg kryddning, kanske, men glöm inte bort att detta var mitt första försök.
Ankan fick stå i ugnen i drygt tre timmar. Därefter plockade jag upp bitarna, som vid det laget simmade i en blandning av ankfett och köttsaft. Det doftade otroligt gott.
När bitarna svalnat rensade jag dem från kött. Köttet smulade jag mellan fingrarna. Eftersom jag som sagt gillar en slätare rillette, vispade jag ankköttet med elvisp och tillsatte en hel del av fett- och köttsaftsblandningen. Efter detta var det bara att trycka ned rilletten i en väldiskad glasburk, som sedan täcktes med avsvalnat ankfett. Vips in i kylskåpetLätt som en plått, och definitivt inte sista gången jag lagar till ankrillete. Min fine äldste son blev helt såld på den, och även hans syskon tyckte att den smakade mycket bra. Jag fostrar en hord av paté- och rilletteälskare; det känns fint.
Finns det ett rolfs kök i göteborg med?
SvaraRaderaNiklas: Inte vad ajag vet, det var jag son hade en slng av afasi. Björns Bar skulle det vara!
SvaraRaderaSer lovely ut.
SvaraRaderaHärligt att det godaste ligger i frysen och väntar ;)
Ha en superb dag!
/A
http://www.maxiander.se
Alexander: Jag planerar att inhandla och tillkaga fler ankor, så att jag kan samla på mig en lite större mängd lever...
SvaraRaderaMm, det där ser riktigt smarrigt ut, Annika! Och pomerans och lagerblad doftar härlig! Tyvärr är jag lite årstidsfixerad vad gäller anka och gås. Oktober-mars typ. Sedan vill jag ha kyckling för hela slanten... men kycklingrillettes tror jag inte riktigt på, det ska vara "fitt o gott" som vi säger i Skåne ;) Jag kokade min gåsrilette i höstas tills allt kött på benen trillade av, sedan var det bara att plocka upp de rena benen.
SvaraRaderaAnna B: Ankan och jag är ju precis i börjab av vad jag tror kommer att bli ett långt och lyckligt förhållande. Håller annars med om att det kanske mer känns som vintermat.
SvaraRaderaNästa gång ska jag definitivt koka tills köttet trillar av benen!
Hej!
SvaraRaderaJag har försökt få tag på anka en tid men det är kanonsvårt! Törs du tala om var du har köpt din anka så att man kan prova?
Mvh Kalle
Kalle: Jag hittar hel anka i frysdisken i mataffären i Fmeningsbergs Centrum. Annars har jag hört att det lönar sig att leta i så kallade "asiatiska" butiker. Lycka till med ank-jakten!
SvaraRadera