onsdag 5 maj 2010

I stället för grillat:
shish kebab i ugnen


Jag vet egentligen inte om detta förtjänar att kallas shish kebab. Det är i varje fall det namn vi använder, när vi talar om dessa långsmala nötfärsrullar, och namnet har fastnat så till den milda grad att jag faktiskt egentligen inte bryr mig om ifall vi är fel ute. De är helt enkelt en klassiker i vårt kök.
Detta är en sorts återbloggnig, för jag har besjungit dem i ett inlägg förra sommaren. Givetvis smakar de godast på grillen, men det fungerar faktiskt förvånadsvärt väl att tillaga dem i ugnen.

Jag ska erkänna att jag tidigare av bekvämlighet använt mig av mald spiskummin. Nu var den slut, och tur var väl det, för då tvingades jag mortla hela frön, och njuta av en mycket intensivare och djupare spiskumminsmak än någonsin tidigare. Sent ska syndaren vakna. Hade jag varit riktigt ambitiös, så skulle jag ha rostat fröna helt lätt i en torr stekpanna innan jag stötte dem i morteln.
En annan gång, säger jag bara.
Vid en jämförelse med receptet från förrra sommaren, kan jag dessutom konstatera att vi måste ha fegat ordentligt med mängden kryddor vid det tillfället. Vi verkar ha använt samma mängder som jag använde nu, fast till dubbelt så mycket nötfärs. Jag får skylla på att vi hade gäster.
Se kryddmängderna som ett förslag, och känn dig fram.

Sommarens tillbehör kan ni läsa om här, men till dessa shisher serverade jag en sallad på coctaiktomater, bladpersilja och rödlök med citronsaft och flingsalt, stark ajvar, mezeyoghurt samt, kanske lite otippat - basmatiris. Det vad var som fanns hemma, och dett fungerade bra.
På sommaren skulle jag kunna tänka mig att äta detta en gång i veckan. Shish kebaberna fungerar dessutom hur bra som helst att ha med som utflyktsmat och äta kalla, bara doppa i hoummis eller i en youghurtsås och ha pitabröd till. Strandmat? Funkar garanterat bra i vilken matsäck som helst. För att inte tala om att göra dem lite mindre, och servera på en buffé.
Avslutningsvis ska jag tillägga att dessa fantastiska färsrullar är så goda att till och med vår älste, kräsne son dyrkar dem. detta trots att de är fullkomligt grönspräckliga av finhackad bladpersilja. Obegripligt, men trevligt.

Shish kebab i ugnen
500 gram nötfärs
1 ägg
salt och svartpeppar
1 gul lök, riven
3 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk spiskumminfrön, nystötta
skalet från 1 citron, finrivet
1 dl finhackad bladpersilja

Sätt ugnen på 200 grader grill. Blanda ägg, riven lök och vitlök, spiskummin, citronzest och hackad bladpersilja. Salta och peppra på färsen, och arbeta sedan ned den i blandningen. Slunga gärna färsklumpoen hårt ned i bunken ett par gånger, för att pressa ut luft. Forma till åtta färsrullar. Lägg dem på ett galler ovanpå en folietäckt plåt, och stek dem i nedre delen av ugnen, ungefär en kvart på varje sida, med reservation för hur tjocka man gör dem och hur ugnen fungerar.

6 kommentarer:

 1. Definitivt något att hålla i minnet till min kommande studentbuffé! :)

  SvaraRadera
 2. Kan rekommendera att peta i lite kanel också

  SvaraRadera
 3. Det här ska jag prova, kul med något nytt på grillen!

  SvaraRadera
 4. Åh, jag älskar kebab! Hmm det här skulle jag vilja ha till middag :) !

  SvaraRadera
 5. Grillade färsspett. GOTTTT! Vill ha NU (fast vi redan ätit).
  Hälsar fröken Dill i sköna maj

  SvaraRadera
 6. Frida: Absolut!

  Anna: TAck, det ska prövas!

  Tina: Detta är grymt på grillen!

  Sandra Drömkaka: Jag säger bara - pröva!

  Fröken Dill: Man borde alltid ha kalla sdana här i kylskpet, när kvällshungern dyker upp...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...