torsdag 6 maj 2010

Krångla inte till det med fisken


Min målsättning att vi ska äta fisk två gånger i veckan har inte efterlevts så värst bra hittills i år. Vi har nog snittat på fem fiskmåltider i månaden. Nu råder jag bot på detta, med en variant på vår pålitliga gamla fiskrätt i ugn. Förra veckan lagade jag den på stora, fina fiéer av sej. Sej är en fantastisk fisk; det slår torsken i alla avseenden utom vad gäller utseendet. Men, när man ugnsbakar filéerna under sås och beströr med gräslök, spelar den gråa kulören ingen större roll.
Nu senast blev det torskfiléer, men även kolja fungerar utmärkt att behandla på detta ömsinta vis. De självklara till behören är kokt potatis, gärna pressad, samt gröna ärtor, haricots verts, sockerärtor eller kanske sparris.

Fisk i ugnen
700 gram torskfilé, sejfilé eller koljafilé
salt och vitpeppar
smör till formen

1 dl vispgrädde
1 dl crème fraishe
2 dl gammaldags mjölk
2 msk vetemjöl
saften från 0,5 stor citron
eller 0,5 dl vitt vin
0,5 fiskbuljongtärning
salt, vitpeppar
0,5 kruka gräslök, finhackad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en inte alltför stor ugnsfast form. Byxa filéerna, krydda dem med salt och vitpeppar och lägg dem tätt tillsammans i formen.
Blanda grädde, crème fraische och mjölk i en kastrull, tilsammans med fiskbuljong och citronsaft. Koka upp, och pudra över mjölet medan du vispar. Detta blir närmast en stuvning, men betänk att fisken läcker vaten uder tillagningen vilket späder och ger smak åt såsen.
Häll såsen över fisken, täck formen med aluminiumfolie och tilaga i nedre delen av ugnen i uppemot 40 minuter, lite beroende på filéerna tjocklek. Strö över gräslöken strax innan serveringen.

7 kommentarer:

 1. Åh, given lördagsmiddag tror jag :-)

  SvaraRadera
 2. God fiskgratäng, vi åt den idag.
  / Siv

  SvaraRadera
 3. Filippa: Då blir det vin i ssen, och ett glas vitt eller två till!

  Siv: Så roligt att det smakade bra!

  SvaraRadera
 4. Den ser himla god ut. Vi försöker också hålla måttet att äta fisk 2 ggr i veckan.

  SvaraRadera
 5. Varför ska man byxa filéerna och vad innebär det? Kram, AnnaKarin

  SvaraRadera
 6. Yasemin: Vi älskar fisk, men mitt proble ör att jag vill ha färsk fisk, och då måste jag har tid at handla fisk just den dagen då jag ska äta...

  AnnaKarin. Att skära bort som en "kil" av fisken uppe på den tjocka ändan av filén, där det ofta sitter kvar ben (eftersom det oftast är maskinellt filéade fiskar mu för tiden). Jag kännder med fingrarna, och skär sedan bort det som behövs.

  SvaraRadera
 7. Tack för receptet, det var gott. Premiärhämtade gräslök i trädgården, härlig känsla.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...