torsdag 11 mars 2010

"Hej, jag heter Annika, och
jag är fänkålsberoende"


Var är det där?, undrar ni kanske, när ni tittar på bilden.
"Det är ugnskokt torskfilé med fänkål och purjo; Ricard, grädde och citronsaft. Och det är faktiskt precis så gott som det låter!"

Fisken gömmer sig. Bilden gör verkligen inte fisken rättvisa. Det som ser ut som en bleksiktig kålpudding, eller en hög med gräddkokt, strimlad vitkål, är i själva verket en otrolig, ja, en fantastisk fiskrätt. Jag fick verkligen till det bra, i går kväll. Det var en så skön känsla, när inspirationen kom tillbaka till mig på allvar, under eftermiddagshetsen på ICA (igen, jag vet, fortfarande dålig planering; det är en sådan vecka, helt enkelt).

Vad var det då som var så märkvärdigt med den här måltiden? Jo, det var kontrasterna. Fisken ugnskoktes varsamt, och hade spänsten kvar. Fänkålen strimlades lövtunnt på mandolinen, och smörfrästes på låg värme med purjho och vitlök. En rejäl slatt Ricard fick koka in, och sedan tillsattes grädde, citronsaft, vitpeppar och salt. Det hela sjöd under lock en stund, och hälldes sedan över fisken. Därefter skötte ugnen tillagningen.
Fänkålen hade kvar sin spänst, såsen späddes av fisksafterna, och resultatet blev en rätt som lyckades vara både fänkålsstinn och mild på en och samma gång.

Jag skulle inte dra mig för att kalla rätten för elegant. Det här kan man bjuda på till fest, lika väl som till onsdagsmiddag.
Jag är helt enkelt mycket nöjd.

Fänkålstorsk, helt enkelt
800 gram torskfilé
smör
salt och vitpeppar
200 gram tunnt strimlad fänkål
150 gram tunnt strimlad purjolök
2 vitlöksklyftor, rivna
smör
0,5 dl Ricard (eller Pastis)
3 dl vispgrädde
3 msk citronsaft (eller efter smak)
salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Byxa filéerna, salta och peppra dem på ömse sidor, och lägg dem i en smord ugnsfast form, tätt ihop. Täck formen med alufolie, ställ in den i ugnen, och låt fisken ugnskokas i 20 minuter.
Under tiden strimlar du fänkål och purjo. Smält smör i en traktörpanna. Fräs fänkål, purjo och vitlök på låg värme, tills de mjuknat. Häll över Ricard, och låt den ånga in. Tilsätt sedan gräde och citronsaft, salta och pepra; lägg på locket och lått småputtra i några minuter.
tag ut fisken. Häll över såsen och fördela fänkål- och purjoblandningen över filéerna. Lägg på alufolien och låt ugnskoka i ytterligare 20 miuter eller tills fisken känns klar.

Vi åt fisken med ett smörigt potatismos och sugar snap peas.

Jag älskar fänkål, i alla dess former, och
kärleken verkar hittills vara besvarad.

9 kommentarer:

  1. Jag är verkligen dålig på att laga till fisk mest pga av fiskmotsträviga barn. men det där ska jag absolut testa!

    SvaraRadera
  2. Hej jag heter Silver och gillar Smaskens blogg och fänkål! Testa och syra fänkålen ngn gång - också riktig höjdare till firre.

    SvaraRadera
  3. Ska vi starta en "alla som älskar fänkål"-klubb på fb ;-) Det är hur gott som helst med fänkål. Tror t o m jag kan tänka mig ditt recept minus fisk också skulle smaka bra.

    SvaraRadera
  4. Vilket roligt inlägg! Maten verkar jättegod dessutom. Jag ska absolut prova detta någon gång!

    SvaraRadera
  5. Tatiana:

    Tatiana: Det är väl aldrig för sent att omvända dem? Testa absolut detta, men jag vet inte om det är ett recept som får gamla hundar att sitta, om man så säger.

    Silver: Tack :)! Syrad fänkål, hur gör du det? Har ett minne av att du skrivit om det, så jag får väl helt enkelt söka information hos dig.

    Åsa: Vi startar "Fänkålsklubben" på stört, tycker jag! Enbart fänkåls. och purjosåsen med potatismos vore en toppenrätt, kan jag säga.

    Annika: Tack! Jag tycker nästan lika mycket om att skriva om maten, som att laga den. Det var verklgen gott, så självklart ska du prova!

    SvaraRadera
  6. Jag älskar också fänkål-få grönsaker är ju så användbara från frön till dillvipporna i toppen. Jag bytte ut zucchini (inte säsong) mot fänkål i en grekisk gryta i veckan. Bakar just nu bröd kryddat med bl.a fänkål.

    En annan njutning är fänkålste-det är kanon mot orolig mage.

    Inför alla andra fänkåls-bröder och systrar här gör jag också ett löfte att inte koka hirs utan fänkpl ign-den blir så mycket godare.

    SvaraRadera
  7. Gott med fänkål, smör och Ricard. Har inte haft ngn flaska hemma på länge, men borde kanske shoppa upp mig.

    SvaraRadera
  8. Jag har haft en lång kärleksaffär med fänkål. Särskilt brässerade i vitt vin och lite buljong, eller gratinerade med ost, eller i en risotto. Men just för tillfället har mina känslor svalnat. Fast det här receptet låter ju väldigt, väldigt gott, så kanske ska jag ta upp relationen med min gamla kärlek!

    SvaraRadera
  9. CrimsnoAnna: LÅter gott att byta ut squash mot fänkål, det ska jag pröva. Fänkålste har jag aldrig druckit, men det borde ju helt klart vara ¨något för mig?

    Anna B: Du bör definitivt shoppa upp dig! Varje gång jag öppnar flaskan (inte för att det sker stup i kvarten, men ändå) så får jag somarkänslor. Det är ju så gott.

    Kajsa: Bräserad, parmesanöverbakad fänkål är fantastiskt gott. Hade fänkål i en risotto i lärdags, men tog för lite, så det "försvann" i smakerna. Ska försöka igen och dubbla mängden.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...