torsdag 4 mars 2010

Bolognese på lammfärs, med
fänkål och sardeller


Det blev en variant på bolognese i går kväll. En av många, definitivt inte den sista; alltid lika populärt. Jag gjorde inget remarkabelt, men det var väldigt gott med lammfärs, och inte minst att krydda den med rejält med fänkål. Jag är inne i något av en en fänkålsperiod, tror jag. Vill ha det i nästan allt.

Lammfärs är ju som regel ganska fet, och det gjorde denna bolognese till en krämig höjdare. Jag tog det lite varsamt med rödvinet, hade i ordentligt med lagerblad och tillsatte sardeller bara för att det är så gott, och för att det så fint förhöjer smaken.
Papardelle var det givna valet. Det var egentligen inte mer än så. Svartpeppar och parmesan, givetvis; men det säger ju sig självt.

Bolognese på lammfärs, med fänkål och sardeller
300 gram lammfärs
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
olivoja
2 msk hela fänkålsfrön
3 lagerblad
1 dl rödvin
1 burk Mutti krossade tomater
4 sardellfiléer
salt, svartpeppar, råsocker

Mortla fänkålen. Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs lök och vitlök med fänkålen försiktigt, på medelvärme. Tillsätt färsen, och fräs den medan du finfördelar den med en stor gaffel. Tillsätt lagerbladen, och häll över vin och tomatkonserv. Krydda med salt, svartpeppar och en gnutta råsocker. Lägg på lock, och låt koka på låg värme i åtminstone en halvtimma. Tag av locket, rör i bolognesen, och låt den koka ihop fem-tio minuter utan lock. Smaka av, och servera.

10 kommentarer:

  1. Åh va gott det låter. Vi har lammfärs i frysen, detta ska jag testa. En fråga bara, är det hela fänkålsfrön som du har mortlat som du använder?

    Tack för alla bra recepet.

    /Nina

    SvaraRadera
  2. Nina/Fyra i huset: Ja, det är hela fänkålsfrön. Bara älskar dem!
    Tack för komplimangen!

    SvaraRadera
  3. Mmmm, det lät som en oerhört god variant! Har aldrig testat med fänkål... kanske detta får bli kvällens middag...med ett riktigt gott rödvin till :) (till detta får det bli Julie & Julia )

    SvaraRadera
  4. Härligt Annika, och kul att du hittat lusten igen. Kände igen väldigt mycket av dina vardagsbestyr. You go, girl!

    SvaraRadera
  5. Sanna: Det låter som helt härligt upplägg! Jag har inte sett filmen ännu - tyvärr. KOm inte iväg när den gick på bio.

    Anna B: Tack! Jo, den kommer långsamt tillbaka. det var skönt med sportlov. Och det är väl bara at inse, att periodvis orkar jag inte vara lika aktiv.

    SvaraRadera
  6. Mmm, måste provas, men jag får nog laga klart innan maken står på tröskeln för han skulle aldrig gå med på lammfärs OCH sardeller, däremot är jag säker på att det finala resultatet skulle gp ner finfint.

    SvaraRadera
  7. HUR god lät inte den lammfärssåsen. TOKGOD!
    Tycker Dillen

    SvaraRadera
  8. Håller med Frk Dill - HUR GOD?! Föööör god, som ungdomarna på mitt jobb alltid säger. Förundras över din feeling för smak, hade själv aldrig fått för mig att använda fänkål!

    SvaraRadera
  9. Fänkål är gott! Både färsk och fröna. Har aldrig prövat i färsen tror jag, men fänkål är ändå en av de kryddor som går åt hos mig iaf. Gör ofta te också på fänkålsfrön som jag kokar tillsammans med lite riven färsk ingefära, en stjärnanis och en bit av hel kanel. Gott när man är sådär lite trött och ruggig.

    SvaraRadera
  10. Mamma Mimmi: Klart du ska pröva! Berätta inte vad det är i ;). Smakerna gifter sig så vackert. Det är ju inte precis så att det smakar fisk och rågsiktskakor bara för att ingredienserna ingår ;).

    Fröken Dill: Det var den. Precis så.

    Mikaela: Det kändes liksom så självklart och naturligt. Och det var det!

    Åsa: Fänkål och anis är the shit, helt enkelt!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...