måndag 15 mars 2010

Bolognese extra allt


Inte den första versionen; definitivt inte den sista, men helt klart den bästa just nu, enligt min mening. En sådan här sats räcker till både en bolognesemiddag, en lasagne och ett par luncher; åtminstone hemma hos oss.

Nästa gång ska jag pröva att ha i en del fläskfärs också. Men att köpa blandfärs - så långt sträcker jag mig inte. Om det ska blandas, så vill jag göra det själv. Det ska vara rätt proportioner.

Nu är detta ett bloggämne gammalt som gatan, för det finns tusentals varianter på köttfärssås/bolognese/vad man nu vill kalla det. Det enda jag vill säga är att denna rätt aldrig kan bli snabbmat. Den är per definition ett långkok. Inget man "slänger ihop på en kvart" (eller hur lång tid det nu är det påstås att folk lägger ned på matlagning på vardagar).
Om det är något snabbt man vill åt, då ska man laga något annat.

Bolognese extra allt
olivolja
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
4 vitlöksklyftor
1 kilo nötfärs
200 gram rökt sidfläsk, fint tärnat
200 gram kycklinglever, putsad och hackad
2 lagerblad
1 msk nystötta fänkålsfrön
5 sardellfiléer
2 dl rödvin
2 burkar Mutti krossade tomater
2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
salt och svartpeppar
råsocker

Hacka löken, tärna moroten och sellerin. Riv vitlöken. Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna, och stek grönsakerna på medelvärme tills de mjuknat. För över dem till en emaljerad gjutjärnsgryta. idigt som du finfördelar den med en gaffel.
Fräs sedan tärnat sidfläsk på ganska hög värme, tills de små kuberna börjar få fin färg. Lägg de, i grytan, tillsätt olja i stekpannan, och fräs levern samt.
Häll mer olja i stekpannan, öka på värmen, och fräs färsen i omgångar. Lägg ned den i grytan; tillsätt lagerblad, fänkål och sardeller. Häll över vin, tomatkonserv och tomatpuré. Krydda med salt, svartpeppar och strö över råsocker. Lägg på locket, och koka upp. Låt sedan småkoka på låg värme i ett par, tre timmar. Tag av locket mot slutet av tillagningen och låt såsen reducera.

Jag har även prövat att långlaga bolognese på 80 grader, över dagen (närmare tio timmar). Jag kan meddela att det fungerar alldeles utmärkt, men att bolognesen så klart behöver få reducera en aning på spisen för att inte vara för lös. Om man gör så, har man faktiskt en femtonminutersmiddag.
Eller möjligen en tjugominutersmiddag; man måste ju koka upp pastavatten, koka pastan och duka bordet innan det är dags att äta.

8 kommentarer:

  1. En liten reflektion bara, om man använder nötfärs funkar det alldeles utmärkt med långkok, men om man använder lammfärs istället? Min erfarenhet är att lamm kokar bort i sina beståndsdelar om det utsätts för långkok...

    SvaraRadera
  2. Red Scream: Jag instämmer med dig, skulle inte utsätta lammfärs för denna långa behandling. Senast jag använde lammfärs (det vill säga i en variant på bolognese härom veckan) kokade såsen i sammanlagt sisådär 40 minuter.

    SvaraRadera
  3. Långlagning med oxfärsbolognese borde vara perfekt!
    Måste passa på nu när vi bor med elugn. Gas går nämligen bort vid denna sorts tillagning.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  4. Jag måste testa den här ... gillar ju sardeller som jag aldrig testat i bolognese. Du har också väldigt rätt i att den kan aldrig bli en snabbrätt. Har man för bråttom med att ta kastrullen från spisen så blir det bara trist, vattnigt. Kanske även skall testa 80-gradersvarianten.

    SvaraRadera
  5. Låter som en schysst bolognaise. var inte superimpad efter att ha lagat det klassiska receptet häromdagen (http://njutmaten.blogspot.com/2010/02/klassiker-i-fokus-snackisen-fran.html), men kycklinglever och sardeller lär ju ge ett fett lyft!

    SvaraRadera
  6. Ser fantastiskt gott ut! :)

    Ha en fin vecka.

    /A

    SvaraRadera
  7. Såg reklam för din blogg på tv-apparaterna vid kassorna på Daglivs idag!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...