Ni minns kanse att jag strax innan påsk skrev om mitt bloggsamarbete med Las Moras Chardonnay, Prime Wine Group, receptsajten kokaihop.se i kampanjen "Grönare högtider med Las Moras"?
Senast det begav sig var i påskas, då det fortfarande kändes mer som vinter än vår, och urvalet av grönsaker i säsong av förklarliga skäl var mer begränsat. Då bjöd jag på tre recept som passar till vinet i fråga. I påskas blev det en soppa, en gratäng och en krämig sallad. Nu i försommartider är det snarast en utmaning att kunna begränsa sig, då inspirationen flödar över så fort jag närmar mig en grönsaksdisk.
Här kommer mitt första av tre vegetariska recept inför midsommar, tre i mit tycke riktigt fina vegetariska recept, som samtliga passar utmärkt bra tillsammans med Las moras Chardonnay. På midsommar, som vid de flesta andra högtider, spelar maten huvudrollen för de flesta av oss. Midsommarmenyerna kan som vi nog alla vet se väldigt olika ut, givetvis beroende på såväl familjetraditioner som ambitionsnivå. Detta är i sig inte särskilt märkligt.
Sill och lax är nog vad de flesta vuxna förväntar sig, men alla är trots allt inte lika förtjusta i dessa fiskar. Ytterligare några väljer av olika skäl att inte äta fisk alls. Många föredrar dessutom vin framför öl. Mina små möra piroger är fyllda med en krämig blandning av spenat, ricota lök, vitlök och örter, och min tanke är att de tjänar som ett fullgott vegetariskt alternativ till den traditionsenliga sillunchen. Att kunna erbjuda sina gäster dessa läckra, gyllenbruna knyten med ett glas kallt, vitt vin är i mitt tycke en alldeles strålande start på midsommarfirandet.
Pirogernas fyllning är i sig så läcker att jag gärna provsmakar den under själva förberedelsen. De smakar otroligt gott serverade direkt ur ugnen, men passar också bra som lite elegantare utflykt- eller picnicsmat. Då, om inte annars, är det definitvt en extra fördel att Las Moras Chardonnay kommer i PET-flaska.
Möra piroger med spenat, ricotta och blandade örter (6 stora)
Pirogerna kan självklart göras i mindre storlek, men då får man vara beredd på lite pill, och verkligen arbeta snabbt. Degen är mycket lättarbetad men är bara samarbetsvillig så länge den är kall.
Deg
250 gram vetemjöl
0,5 tsl flingsalt
125 gram kylskåpskallt smör, skuret i små kuber
cirka 0,75 dl gammaldags mjölk, kall
1. Blanda salt och mjöl.
2. Knåda med snabba fingrar ihop mjölet med smöret (eller kör i en matberedare, om du har tillgång till en sådan).
3. Knåda in mjölken i degen, lite i taget, tills degen blivit grynig.
4. Knåda slutligen klart degen på bakbord.
5. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i 30-40 minuter.
Värm ugnen till 180 grader. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Fyllning
350 gram spenat
0,5 msk olivolja
1 liten lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
125 gram ricotta
0,5 dl färska, hackade örter - gärna en blandning av oregano, citrontimjan och bladpersilja
1 ägg, lättvispat (till pensling)
havssalt och nymald svartpeppar
1. Ansa bort eventuella grövre stjälkar från spenaten.
2. Lägg spenaten i en traktörpanna. Lägg på locket, vid på värmen, och låt spenaten tillagas i sin egen vätska.
3. Hetta upp oljan i en teflonpannan, och stek lök och vitlök tills de mjuknar. Blanda ned spenaten, och låt svalna.
4. Lägg blandningen i en skål, och tillsätt halva det uppvispade ägget, ricotta, parmesan, örter, salt och peppar. Blanda ordentligt.
5. Kavla hastigt ut degen till en cirka 25*40 centimeter stor rektangel, cirka 3 millimeter tjock. Arbeta effektivt, annars blir degen väldigt snabbt klibbig.
6. Skär degen i sex ungefär lika stora bitar.
7. Pensla kanterna med lite vatten. Fördela därefter spenatblandningen på degrutorna.
8. Vik varje degruta diagonalt, och tryck ihop kanterna noga för att undvika att fyllningen läcker i ugnen.
9. Pensla med resterande mängd uppvispat ägg, och stick sedan ett litet hål på toppen av varje pirog med en vass kniv.
10. För försiktigt över pirogerna till plåten. Grädda i cirka 25-30 minuter eller tills pirogerna fått gyllenbrun färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar