Jag är en stor fan av polenta, som det senaste året ofta figurerat på våra tallrikar här hemma. Mina generella råd vad gäller tillagningen av polenta lyder som följer:
1. Bra buljong.
2. Smör.
3. Mer vätska än du någonsin tror.
Just i fallet med detta recept, som inspirerats av vår grillbibel sommaren 2013, avvek vi från de två senare punkterna. Jag kommer använda mer buljong nästa gång vi lagar denna variant, men resultatet blev likafullt makalöst gott. Vi tillsatte mer majs, chili och lite färsk timjan til ett grundrecept som lätt gott, men lite blekt. Det gjorde vi alldeles rätt i.
Mascarponen gav polentan en mild krämighet, majsen gav karaktär och chilin bidrog med djup. Tillsammans med min mans grillade senapskyckling med salladslök och citron blev detta en grym måltid; väl värd att upprepa, gärna så snart som möjligt.
Polenta med mascarpone, chili och majs (6 stora portioner)
1 röd chili, finhackad
1 fond du chef kycklingfond
1,2 l vatten
250 g polenta
1 liten burk majs
färsk timjan (efter smak)
ett halv paket mascarpone
flingsalt
svartpeppar
1. Koka upp vattnet med kycklingfonden.
2. Vispa ned polentagrynen och fortsätt röra medan de kokar på medelvärme.
3. Småkoka i cirka 15 minuter. Rör om ofta.
4. Blanda ned chili, majs och timjan och rör ned mascarpone.
5. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Polenta har jag knappt använt, men blev sugen på att testa igen.9
SvaraRaderaLåter sanslöst gott, som du vet älskar jag polenta och det låter kul med lite textur i form av majs i den. Bokmärkes!
SvaraRadera