måndag 10 juni 2013

Rökig salsa på två sorters chili

Här kommer tillbehöret innan själva huvudreceptet. I lördags åt vi Tacos al Pastor, ett recept ur fantastiska The Grilling Book - the ultimate guide from Bon Appétit . När jag skriver vi menar jag i ärlighetens namn min man. Jag stod mest för käcka tillrop under processen, samt rikligt med beröm när vi avnjöt de färdiga resultaten.

Denna salsa liknar inget någon av oss tidigare smakat. Tillagningsprocessen var i sig smått underlig. Att nästintill bränna lök och vitlök, medvetet, det är inte något vi vanligtvis ägnar oss åt.

resultatet blev alldeles strålande. En salsa med djup och mustig eftersmak. Stark utan att vara stark. Vansinnigt kul, dessutom, att pröva något helt nytt. Det bådar gott inför sommaren.

Till Tacos al Pastor föreslogs som tillbehör denna rökiga salsa på två sorters chili.

Rökig salsa på två sorters chili
6 torkade pepparfrukter (20-gramspåse, finns på ICA)
2 dl vatten
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
0,5 tsk chipotle
saft från en lime
2 tsk brunt farinsocker
2 färsk, röd chilifrukt
ett knippe koriander
2 tsk flingsalt

1. Ryck sönder pepparfrukterna och lägg i en skål.
2. Koka upp vatten och häll över pepparfrukterna.
3. Låt ligga i vattnet i minst fyra timmar.
4. Låt pepparfrukterna rinna av, men spara vattnet som de legat i.
5. Lägg pepparfrukten i ett mixer, och häll på 1 dl av vattnet.
6. Skala löken och vitlöken. Dela löken i åtta klyftor.
7. Värm en stekpanna mycket het, utan att tillsätta något stekfett.
8. Lägg lökklyftorna i den heta pannan och låt dem blir svärtade runt om.
9. Tillsätt vitlöksklyftorna i stekpannan efter en stund, och låt även de blir svärtade. Stekningen tar uppemot åtta minuter.
10. Lägg lökbitar och vitlök i mixern tillsammans med pepparfrukternerna. Tillsätt övriga ingredienser, och mixa till en slät pure.
11. Tillsätt vatten tills konsistens blir lös. Vi tillsatte cirka två matskedar vatten

4 kommentarer:

  1. Oj va spännande! Jag blir förvånad över att den inte är stark, kan det verkligen stämma med alla dessa pepparfrukter? //Sara

    SvaraRadera
  2. 20 gr torkad chili, borde väl fungera med "chili flakes"?

    SvaraRadera
  3. Gi-licious: Tack! Nej, det blir märkligt nig inte superstarkt, men oerhört aromatiskt.

    Anonym: Nej, ta för guds skull inte chili flakes, då blir den garanterat oätlig! Hela frukterna behövs, och chili flakes är ju i grund och botten mest kärnor.

    SvaraRadera
  4. Anonym här igen (med ett namn)... okej... får leta lite i butiken då...
    Torkade hela chili hittade jag inte vid första rundan.
    Torkad ancho vet jag iofs att jag köpt några år sedan.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...