måndag 17 juni 2013

Grönare högtider med Las Moras: Stekt squash med buffelmozzarella, pepprig olivolja och basilika

Squash, suzzini, courgette - kärt barn har många namn. I Sverige är det dessvärre ofta svårt att få tag på riktigt späd, fin squash. Squashblommor ska vi inte tala om. Jag hugger som en kobra om jag spanar in nätta små squasher i butiken. Nära mitt jobb finns en butik som så här års får in vit squash, och den är fantastisk.

I min värld är squash en primör. Jag vill ha den späd; fast och ganska hård i köttet. Inte svampig, med kärnhus; grov som en överarm. Jag tror att många hobbyodlares konstanta gnällande över sitt överflöd av squash lätt skulle vara löst om de bara plockade dem i sin linda, det vill säga - nöp av dem när de fortfarande är små.

Med dessa mina åsikter deklarerade, går jag vidare till att berätta om mitt recept. Försök att få tag i så späd squash som du bara kan. Så här års är det lättare än senare under sommaren. Att hyvla sqyash tunnt, steka i olivolja och avnjuta som smårätt ät inget nytt. Inte alls. Men - med buffelmozzarella och en riktigt fin olivolja är detta i mitt tycke en ren delikatess. Ett läckert tillskott på ett förrättsbord, så här i midsommartider.

I väntan på grillen kan man gärna njuta av ett glass kallt, vitt vin och plocka i sig munsbitar av goda smårätter. Då passar denna som hand i handske.

Att den dessutom går att förbereda gör inte saken sämre.

Jag delar sällan mozzarella med kniv, utan föredrar att bryta den i mindre bitar. Ringla över en pepprik olivolja och drag några drag med svartpepparkvarnen, strö över lite basilika, och en fantastisk god förrätt är skapad - i all enkelhet. En förrätt som passar strålande bra tillsammans med ett glas Las Moras Chardonnay.


Stekt squash med buffelmozzarella, pepprig olivolja och basilika (förrätt till 6-8 personer)

400 gram späd sguash, hyvlad i tunna skivor
olivolja
flingsalt
svartpeppar
2 tsk citronsaft
en näve späda basilikablad
2 paket buffelmozzarella

1. Hetta upp lite olivolja i en teflonpanna.
2. Lägg i tunna skivor av squash, och stek dem hastigt på båda sidor. Lägg dem i en skål, och fortsätt steka resterande mängd squashskivor i omgångar.
3. Salta och ringla citonsaft över de färdigstekta squashskivorna, och vänd dem försiktigt.
4. Bryt mozzarellan i mindre bitar, och lägg upp dem med squashskivorna på ett serveringsfat eller i en vid skål. Fördela över basilika, ringla över olivolja; drag några drag med svartpeparkvarnen och servera.

1 kommentar:

  1. Som jag instämmer, svampig squash går definitivt bort. Tycker faktiskt det går fint att få tag i späd squash här i England, tror det är större efterfrågan än i Sverige. Och så gott med buffelmozza till.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...