torsdag 6 juni 2013

Sommarens bästa sallad med sparris

Detta har varit vårens bästa sallad. Jag tycker gott den kan glida över i sommaren och fortsätta förtjäna sig titel. Dels för att sparris på senare år verkar ha blivit en favorit på grillen, dels för att salladen helt enkelt råkar vara rent förbaskat god. Under våren har vi gjort den med förvälld sparris, men som ni förstår är min tanke nu att den ska göras med grillad dito.

Som med så mycket av Smaskens sommarmat måste jag erkänna att det inte är jag som varit drivande i tillagningsprocssen. Jag vill inte påstå att jag profiterar, men jag har förmånen att vara gift med en man som både är duktig på mat och dryck. I synnerhet sommarmat, och i allra högsta grad sådan mat som kan tillagas på en grill.

Denna sallad experimenterade min man fram eter att ha inspirerats av många snarlika varianter på receptsajter. Det går givetvis att improvisera ytterligare. Hasselnötter i stälet för cashewnötter är något jag själv funderat på. Vi har gjort den med både vit och grön sparris, men den blir absolut bäst med grön.

De som är skeptisk mot balsamicoreduktion (många av oss fick en överdos av detta för något decennium sedan) kan med fördel använda någon annan sötsyrlig dressing.

Sommarens bästa sallad med sparris - en receptidé (4 portioner) 500 gram blandad grön sallat, gärna sorter med lite lätt beska
250 gram grön sparris, förvälld eller grillad
vällagrad parmesanost
1 dl cashewnötter, rostade och grovt hackade
balsamicoreduktion

1. Förväll eller grilla sparrisen, och låt den svalna.
2. Rosta och hacka nötterna.
3. Skölj och slunga salladen.
4. Lägg upp sallad toppad med sparris på ett serveringsfat. Strö över nötterna och ringla över balsamicoreduktion.
5. Flaga över parmesan ( till exempel med en potatisskalare).

2 kommentarer:

  1. Jag vill äta sparris hela tiden just nu. Den här lät god! Kommer du nu hitåt i sommar så är väl säsongen slut, men reduktionen behåller vi! Länkade upp den på bloggen.

    SvaraRadera
  2. Jag måste erkänna att jag verkligen gillar reduktionen, så detta ska jag absolut testa!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...