onsdag 19 juni 2013

Grönare högtider med Las Moras: Ugnsrostad potatis och tomater och pistage-dukka och mynta

Grönare högtider med Las Moras lider mot sitt slut för denna högtid. Här kommer det sista av mina midsommarrecept i kampanjen. Ett lite annorlunda tillbehör till det grillade, och samtidigt perfekt plockmat.

Dukka, som rätten kryddats med, är en fantastisk kryddblandning. Så vitt jag förstått har den persiskt ursprung. Nötter (i det här fallet pistage), kummin, koriander, chiliflakes, salt och sesamfrön stöts eller mixas grovt. Man tar helt enkelt en bit bröd, doppar i olivolja och därefter i dukka. Hur gott låter inte det? Givetvis måste ni pröva.

Detta recept ger mer dukka än vad rätten kräver, men det ser jag knappast som ett problem. Jag är ganska övertygad om att den som prövar denna potatis- och tomaträtt kommer vilja laga den om igen - och då är det onekligen ganska praktiskt att ha kvar av den goda kryddblandningen.

Denna rätt fungerar som smårätt tillsammans med andra rätter, men är också ett självklart och läckert tillbehör till exempelvis grillade lammracks eller till kyckling. Samtidigt fungerar rätten alldeles utmärkt i egen hlf person. Faktum är att vi själva åt de goda pirogerna, den stekta squashen med buffelmozzarella och dessa ugnsbakade potatisar och tomater som meze-rätter. Samtliga passade oerhört väl ihop med Las Moras Chardonnay.

Midsommarmaten känns onekligen aningen mer exotisk med en sådan här grönsaksrätt. Jag är verkligen glad att jag återupptäckt dukka.

Ugnsrostad potatis och tomater och pistage-dukka och mynta
(6 personer)

Pistage-dukka
70 gram skalade pistagenötter
0,5 matsked hel kummin
0,5 msk korianderfrön
2 msk sesamfrön
3 msk hackad, färsk mynta
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk flingsalt

1. Rosta pistagenötterna i en torr teflonpanna tills de fått en smula färg. Lägg dem åt sidan i en skål.
2. Rosta därefter kummin och koriander tills de börjar dofta.
3. Häll kummin och koriander i en mortel och stöt dem, men inte för fint.
4. Rosta sesamfröna på samma sätt som kryddorna.
5. Mixa nötterna grovt. Tillsätt sesamfröna, mynta, chiliflakes och salt. Mixa alltsammans i stötar, det ska inte bli helt slätt.

Dukka håller ett par veckor i kylskåpet om den förvaras i en tätslutande burk eller låda.

500 gram små delikatesspotatisar eller färskpotatis
500 gram romanticatomater
olivolja
flingsalt

1. Värm upp ugnen till 250 grader (eller 225 grader varmluft).
2. Dela potatisen i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsfast form, ringar över olivolja och smula över flingsalt. Blanda alltsammans.
3. Ställ in formen i mitten av ugnen och tillaga i 15 minuter. När potatisen fått färg, ställer du in tomaterna i en oljad form bredvid. 4. När potatisarna är gyllenbruna och tomaterna börjar mjukna är det dags att ta ut dem ur ugnen. 5. Blanda potatisen med cirka 0,5 deciliter pistage-dukka. Smaka av med mer salt och eventuellt mer dukka.
6. Lägg upp potatisen och tomaterna på ett fat. Strö över mer dukka och strimlad, färsk mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...