söndag 3 februari 2013

Sveriges bästa skreirecept 2013

Kära läsare - detta är mitt tävlingsbidrag till Norges Sjömatsråds utmaning Sveriges bästa skreirecept 2013. Jag är inte en tävlingsmänniska, och en kort stund ångrade jag nästan att jag ställt upp. Kanske handlar det om att jag har svårt att hantera stress och press, kanske är det en effekt av att jag inte känner mig så särskilt innovativ och slipad när det kommer till att skapa spännande rätter med det lilla extra. Det är inte sådan mat jag lagar.

Således vet jag redan nu att jag aldrig kommer i fråga vad gäller förstaplacering i denna tävling. Jag är vän eller bekant med de flesta av de andra tävlingsdeltagarna, och jag vet precis hus skickliga de är. Låt mig försäkra mig om att jag detta till trots njöt i fulla drag då jag tidigare i dag ställde mig i köket för att laga till skrei.

Den annalkande tävlingspaniken kom av sig, så snart jag insåg att jag måste omfamna min egen särart; min egen nisch - husmanskost med det lilla extra. Jag ställde mig helt enkelt frågan: Vad är det godaste rätt jag lagar på torsk? , och svaret var lika enkelt som klassiskt: Pocherad torsk med äggsås - en fantastisk, men kanske något underskattad klassiker.

När jag växte upp i Göteborg åt vi färsk fisk flera gånger i veckan. Ofta åt vi just torsk, och torsk med äggsås är en rätt som mina egna barn uppskattar lika mycket som jag själv gjorde när min mamma lagade det. Allra godast är det med de större filéerne, och en så makalöst stor filé som den jag fick hembudad för denna tävling, det har jag aldrig tidigare skådat. Jo, jag såg skreien Fredrik Eriksson filéade när jag var på Långbro Värdshus 23 januari, men det var en annan kontext.

Jag har lagat till en makalöst läcker, sherryspetsad äggsås med ton av schalottenlök och dill. Den vackert snövita biten av skreirygg placerades på sin tallrik i sällskap inte enbart av den goda såsen, utan - inte minst - med en oerhört fin liten sallad på gemsallat, finstrimlad fänkål med sin fänkålsdill, gräslök, fint skuren vårlök, dill och små, söta ärtor.

Pocherad skrei, sherryspetsad äggsås, sallad på gemsallat, fänkål, vårlök, gräslök, dill och ärtor
Den som så önskar serverar givetvis potatis till denna skreirätt, men jag valde själv att fokusera på fisken och såsen.

4 portioner
800 gram skreifilé

Sås
2 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
6 dillstjälkar, grovt hackade
0,5 dl torr sherry
0,5 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl gammaldags mjölk
vitpeppar
salt2 ägg, kokta i 7 minuter för krämig gula

1. Smält smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken tilsammans med dillkvistarna så att de mjuknar, utan att löken tar färg.
2. Häll på sherryn, och pudra därefter över vetemjölet under omrörning.
3. Späd med vispgrädde och mjölk under omrörning.
4. Låt såsen koka upp, och därefter småkoka någon minut. Smaka av med vitpeppar och salt. Sila därefter såsen.
5. Hacka äggen grovt.
Hit går rätten att förbereda.

Sallad
bladen från 2 gemsalathuvuden, sköljda och slungade
2 stjälkar salladslök, fint snedskurna
0,5 kruka gräslök, grovt skuren
vipporna från en liten knippa dill
0,25 fänkål, gärna med fänkålsdill, tunnt skivad
2 dl fina små ärtor

1. Blanda alla ingredienser till en sallad strax innan rätten ska serveras, så håller sig salladen spänstig.

Inför servering
1. Dela skreifilén i fyra jämnstora bitar, och pochera dem varsamt lättsaltat vatten i en traktörpanna. Värm under tiden såsen.
2. Placera en bit skreifilé på tallrikarna. Häll lite av såsen runtom, strö på hackat ägg och lägg på sallad.
3. Servera med resterande mängd sås i kannan, gärna garnerad med hackat ägg.

2 kommentarer:

  1. Gott! Enklast är bäst! Heja Smaskens!
    Eva

    SvaraRadera
  2. Det är faktiskt min älsklingsrätt .Alla kategorier :)
    // Tatiana

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...