måndag 11 februari 2013

Matkreatörsmiddag - och brownie
med salt karamellglass

Förra fredagen gick den tredje Matkreatörsmiddagen av stapeln. Min vän och tillika bloggkollega Karoline Nordefors har skrivit mer utförligt om den fantastiska måltiden, och de drycker vi avnjöt till de respektive rätterna.

Vi är ett sällskap bestående av nio kvinnor som alla delar en passion för mat. Det var på Twitter allt började, även fast flera av oss var vänner eller bekanta även utanför detta medium. Själv missade jag Matkreatörsmiddag nummer två, och såg därför särskilt mycket fram emot det tredje tillfället.

Tre av oss gör förrätter, tre gör varmrätter och de resterande tre gör desserter. Det kändes nästan som att jag tog en genväg, då jag av praktiska skäl avstod från att vara kreativ, och satsade på säkra kort.

Sedan blev det ändå en smula kreativt, i bemärkelsen att jag insåg att jag ville bryta av mot browniens tunga chokladsötma med mer än min vanliga, om än makalöst goda, vaniljglass.

Jag använde mig av farinsocker som karamellg smaksättare, och tilsatte flingsalt till glassmeten. Succén var given. Var detta en salt karamellglass eller en salt vaniljglass? När man som jag aldrig använder vitt, raffinerat socker i glss, utan alltid rörsocker, ljust muscovadosocker, eller som nu, farinsocker, då blir smaken mer komplex.
Rundare och mer som karamell.
Salt karamellglass, helt enkelt.

Salt karamellglass
1 dl farinsocker
0,5 dl rörsocker strö
6 äggulor
1 tsk Maldonsalt
4 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång

1. Vispa äggulorna, sockret och flingsaltet pösigt.
2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
3. Lägg vaniljstången och kornen i en kastrull tillsammans med grädden och mjölken. Värm blandningen varsamt.
4. Rör ned äggvispet. Sjud försiktigt under omrörning. Krämen ska tjockna något, men får absolut inte börja koka. 5. Låt glassmeten svalna, och kyl därefter ned den i kylskåpet. Den får gärna stå och svälla ett halvt dygn innan den ska frysas i glassmaskinen.
6. Ställ in en låda eller skål i frysen. Kör glassmeten i glassmaskinen tills den är fast i konsistensen.
7. Stjälp ned glassen i den frysta skålen eller lådan, och frys glassen i ett par timmar innan den ska serveras.
8. Tag fram glassen minst 10 minuter innan den ska ätas. Då smakar den bättre, och det går lätare att forma kulor.

3 kommentarer:

 1. Åh, jag som älskar både Brownies och salt glass! Jag hittade saltvattensglass när vi var i Dublin för två år sedan och jag kan fortfarande komma på mig med att längta efter den. Ditt recept får bli nästa utmaning för min glassmaskin :)Matkreatörsmiddagar låter som en sanslöst trevlig idé!

  SvaraRadera
 2. wooow...låter superspännande...mmm..

  SvaraRadera
 3. livsaptit: Saltvattensglass har jag aldrig smakat. Det låter verkligen spännande. Ja, Matkreatörsmiddagarna är ett sanslöst bra påfund ;)

  eastdecorblog: Tack!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...