onsdag 6 februari 2013

Blåmusslor och linguine med tomat,
chili och canellinibönor

De senaste åren har mit enda nyårslöfte varit att äta mer skaldjur, och dricka med champagne. I enlighet med dessa inofficiella löften har vi blivit duktigare på att köpa och tillaga musslor. Ett nät med blåmusslor är oftast prisvärt och i det här fallet resulterade detta inköp i upptäckten och omarbetningen av ett trevligt recept från Bon Appetit, och i förlängningen en väldigt god måltid.

Det var och är min man som lagade till dessa musslor. Jag vet inte riktigt varför vi har hamnat i denna fördelning av roller, men hittills har han stått för musselkoken i detta hus. Inte mig emot, när resultatet blir så bra som detta.

Som kuriosa kan jag berätta att Bon Appetit var den första icke-svenskspråkiga mattidning jag började läsa. Det kom sig av att jag året efter studenten arbetade ett på Island, och familjen jag bodde hos hade en mängd gamla nummer av tidningen i fråga. Jag blev så förförd att jag tog av min ynka au pair-lön och i stort sett varje månad gick till en välsorterad tidningsbutik köpte mig ett rent ut sagt svindyrt nummer. Det fantastiskt goda vita vinet köpte jag på Matbloggarresan till Helsingfors. Jag borde verkligen ha köpt fler flaskor - precis som du så klokt sa, Kicki.

Blåmusslor och linguine med tomat, chili och canellinibönor
500 g linguine

olivolja
4 vitlökslyftor, finhackade
2 + 1 dl torrt vitt vin
2 burkar hela tomater, avrunna
1 burk cabellinibönor, sköljda och avrunna
ett nät blåmusslor
3 msk bladpersilja, finhackad (skrapade och noggrant bedömda)
1 tsk chiliflakes
Maldonsalt
svartpeppar

1.Koka upp saltat vatten, och häll ned linguine.
2. Häll ned en skvätt olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt vitlök och chiliflakes, och värm runt dem i oljan utan att låta vitlöken ta färg.
3. Tillsätt vinet
4. Mosa tomaterna och blanda ned dem i vinet. Rör om, och låt blandningen reducera tills hälften återstår.
5. Tillsätt salt och peppar.
6. Häll ned de sköljda avrunna canellinibönorna i tomatsåsen, och låt dem bli varma.
7. Häll över tomatsåsen i en skål och ställ, den åt sidan. Skölj inte ur tomatresterna ur kastrullen.
8. Sätt tillbaka kastrullen på spisen, och höj temperaturen till max.
9. Häll i en skvätt olivolja, låt den bli het, men häll i musslorna innan den börjar ryka.
10. Häll i den resterande decilitern vin, och lägg på locket. Ruska på kastrullen några gånger, tills musslorna öppnat sig.
11. Häll av vattnet från den färdigkokta pastan i ett durkslag. Blanda pastan med tomatsåsen persilja, och häll upp i en riktigt rymlig skål. Häll över musslorna och eventuell resterande vätska. Blanda försiktigt, och servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...