måndag 7 januari 2013

Min mans högrevsköttmos med chili

I kväll åt vi denna rätt igen - för andra gången på knappt två veckor. Receptidén kommer från det oerhört inspirerande tv-programmet Eat Street, som jag tidigare skrivit om. När min man såg ur en street food-försäljare långlagade bitar av högrev med chili blev han genast intresserad av att pröva att själv laga något liknande.

detta får sägas vara nygammal mat, vi har lagat många olika styckningsdetaljer på liknande sätt, men aldrig med denna typ av chilifrukter.

Vi gjorde det enkelt för oss, och köpte torkad chili på ICA. Den som har mer exklusiv smak föredrar kanske andra fabrikat eller leverantörer, men det finns inget formellt att anmärka på just dessa produkter.

Ni som själva långlagar vet att det finns få saker som kan mäta sig med att komma hem till ett hus som doftar av kött som långlagats över dagen. Det skulle då möjligtvis vara att långlaga över dagen då man faktiskt befinner sig hemma och frestas av dessa ljuvliga dofter under flera timmar.

Tillfredsställelsen när matlagningsförväntningar med råge överträffas, den ska inte underskatas. Hela familjen åt och njöt i fulla drag. Mycket godare än så här blir det knappast - inte ens hemma hos oss.

Min mans högrevsköttmos med chili
1.2 kg högrev
1 lök, finhackad
2 röda paprikor, finhackade
5 vitlöksklyftor, skalade och grovt krossade
2 torkade stora chilifrukter

2 tsk mald spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk rörsocker strö
0,5 tsk chipotle pulver
2 tsk nescafe
1 msk salt

1.lägg chilifrukter i en skål och häll över lite kokande vatten. låt ligga och dra i 2-3 minuter, och häll därefter bort vattnet.
2. Skär bort senor, och putsa eventuellt bort de lite större fettbitarna från högreven. dela i 5*5 cm kuber 3.Lägg ned kött och grönsaker i CrocPoten ,och häll över kryddor och kaffepulver.
4. Blanda runt ingredienserna något. 5. Tillaga i CrockPot på lägsta effekt i 7-8 timmar.
6. Plocka upp chilifrukterna ur grytan. Ta därefter upp kött och grönsaker ur crocpot med en hålslev. Låt rinna av, och lägg i en rymlig skål.
7. Mosa ihop det möra köttet och grönsakerna med en hålslev, potatisstöt eller trägaffel.

Servera köttmoset i tortillabröd med dina favorittillbehör. I vårt fall är detta bland annat guacamole, sallad, färska tomater, salsa och gräddfil.

1 kommentar:

  1. Det här ser superbra ut! lagar själv mycket långkok hemma. Din man borde kolla in Jonas Crambys tex-mexkokbok som kom ut tidigare i år, finns fantastiskt mycket recept som kan vara värda att ta del av (kanske i synnerhet hemmagjorda tortillas, som tar allting i texmexväg till en ny nivå)

    här är en länk till den:
    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127133036

    Tack för en bra blog!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...