tisdag 29 januari 2013

Chili Pork Spareribs - första försöket

Här har vi originalet, fotat ur Ken Homs Complete Chinese Cookbook.

Här har ni min egen version.

Jag lät mig återigen inspireras av Ken Homs Complete Chinese Cokbook i början av förra veckan. Valet föll på det frestande receptet Chili Pork Spareribs, detta trots att en sannolikt mycket viktig ingrediens saknades i vårt skafferi, närmare bestämt whole yellow bean sause. Detta är en fermenterad produkt tillverkad av gula sojabönor, som garanterat hade givit rätten en helt annan smak än den smak jag lyckades skapa. Nu var detta inte något som hindrade mig. Jag ersatte den helt fräckt (eller ska jag kanske snarare säga att jag improviserade?) med två andra ingredienser, nämligen rostad, mortlad sechuanpeppar och färsk ingefära.

I en iver att följa recept gjorde jag i övrigt allt så likt det bara gick originalet. De avvikelser som trots allt skedde skyller jag på lättja. Jag orkade inte stå och yxa isär revbenen - i stället skar jag bort köttet från benen. Detta gjorde jag fullt medveten om att det skulle komma att påverka det slutliga resultatet. Jag är övertygad om att det bästa och saftigaste sättet att tillaga Chili Pork Spareribs är att göra som Ken Hom säger. Nästa gång ska jag vara mer renlärig; ja, åtminstone i detta avseende.

Att fritera fläsket innan det ska koka i sin sås och slutligen tillagas i ugn - vad ska det vara bra för? det vet jag inte, men jag gjorde det likafullt. Fläsket friterades, och det doftade gott. Väldigt gott. Såsen som puttrade i kastrullen doftade även den mycket gott. Förväntningarna höjdes fortlöpande under detta mitt matlagningsäventyr, ev vanlig måndagskväll i januari.

Resultatet blev väldigt gott, men kunde varit ännu saftigare. Kanske är jag lite långlagnings-skadad när det kommer till fläskkött? Jag kommer definitivt laga detta igen, men då tror jag som jag nämnde ovan att jag finstyckar (om man nu får lov att kalla det så) enligt Ken Homs instruktioner, och kanske vill jag egentligen helst av allt pröva att först brässera fläsket i såsen och därefter slänga det på grillen. Jag ber att få återkomma i ämnet vid lämpligt tillfälle.

Chili Pork Spareribs, inspirerade av Ken Hom (första försöket)
Såsen serverade jag faktiskt som tillbehör, och den blev mycket uppskattad. Ken Hom skriver själv att man kan frysa in den och återanvända den nästa gång man ska laga rätten i fråga. Jag följde hans exempel. Såsen blev riklig, och alldeles för god för att slänga.

cirka 2 kilo tjocka revben av gris, urbenade och skurna i mindre bitar
8 dl-1 liter neutral olja till fritering

Sås
1 liter kycklingbuljong
0,75 dl Chili Bean Sauce
1 dl torr sherry eller risvin
0,5 dl mörk kinesisk soja
0,5 dl ljus kinesisk soja
5 vitlöksklyftor, rivna
4 salladslökar, finhackade
2 tsk rostad, mortlad sechuanpeppar
2 msk riven ingefära 0,5 dl hoisinsås
2 msk Maizena + 4 msk vatten

finstrimlad salladslök till dekoration

1. Blanda alla ingredienser till såsen i en rymlig kastrull. Tänk på att fläsket ska få plats.
2. Ge såsen ett uppkok, blanda i Maizena, och låt den därefter stå och småputtra.
3. Hetta upp oljan i en lämplig kastrull eller gryta. Jag använder själv en liten emaljerad gjutjärnsgryta, och tycker det fungerar bra.
4. Fritera en grabbnäve av fläsket åt gången. Tag upp dem ur kastrullen när de fått vacker färg. LÅt rinna av på hushållspapper, och blande sedan ned dem i såsen.
5. Låt fläsket puttra i såsen i uppemot 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
6. Lägg fläsket på et galler, pensla med mer sås, och tillaga i 10-15 minuter. Vänd efter halva tiden, och pensla med mer sås.

Lägg upp fläsket i en skål, och dekorera med finstrimlad salladslök - det blir snyggare så. Vi serverade fläsket med jasminris och den goda såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...