onsdag 2 januari 2013

Jullovsfrukost med källarfranskor

Efter ännu ett om inte misslyckat, så åtminstone föga lyckat försök att baka med min återupplivade rågsurdeg, är jag snart redo att erkänna mig fullständigt besegrad. Jag kanske helt enkelt inte är en surdegsbagare? Kanske är det jästen som är min bästa vän, alla ambitiösa försök till trots?

Mitt recept på källarfranskor är i det närmaste idiotsäkert. Dessutom är vanliga, nybakade källarfranskor något av det godaste man kan få till frukost. Jo, faktiskt. Oavsett pålägg. Själv är jag väldigt svag för smör och vällagrad ost.

Det är både snabbare och lättare än man kan tro att fixa nybakat bröd till jullovsfrukosten, även om man inte kalljäser degen över natten. Dessa goda frukostbröd behöver faktiskt bara jäsa i en halvtimma. Själva gräddningen tar 12-15 minuter, lite beroende på hur gyllene du vill ha dem. Att man dessutom bara skär den färdigjästa degen i bitar med degskrapan, och inte behöver stå och rulla eller forma bullar, det gör denna deg särskilt lämplig för den som inte känner sig så van att baka.
Tro mig, det går knappast att misslyckas. Bröden jäser gärna ihop på plåten, och bildar då en sorts spontant brytbröd.

Källarfranskor
Om du vill kalljäsa i kylskåp över natten, så tag kall degvätska, halva mängden jäst och låt bullarna jäsa 10 minuter på plåt innan de gräddar dem.

50 gr jäst
1 tsk salt
2 tsk ljus sirap
5 dl gammaldags mjölk
50 gram smör
750 gram vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smula ned jästen i en bunke.
3. Smält smöret, och häll i mjölken. Tillsätt salt och sirap. Häll degvätskan över jästen i bunken.
4. Arbeta därefter ned mjölet. Täck över bunken och låt jäsa i 30-45 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Pudra över lite mjöl, och platta ut degen en aning. Dela den därefter i bitar med hjälp av en degskrapa.
6. Placera bitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper, och grädda dem i mitten av ugnen i 12-15 minuter, beroende på hur gyllene du vill ha dem.
7. Placera bullarna på galler, och låt dem svalna, medan du dukar frukostbordet och brygger kaffe.

6 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder och vilket härligt uttryck "spontant brytbröd". I like!
  God fortsättning!
  =) Kinna

  SvaraRadera
 2. Jag har också gett upp det där med att baka med surdeg, när jag använder jäst blir det alltid bra. Jästen är nog min bästa vän också.
  / Siv

  SvaraRadera
 3. Vilket gott bröd. Det är så smidigt när man kan jäsa brödet under natten. Det finns ju inget godare än nybakt bröd till frukost :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har försökt mig på surdegsbak ett par gånger men inte riktigt fått till det. Känns som "alla andra" lyckas så det var skönt att höra att du också lyckas bättre med vanlig jäst. Hembakat bröd är sååå gott! God fortsättning på det nya året!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Kinna: Tack! Ja, bilderna blev ovanligt bra för att vara jag. Dagsljus är inte fel ;) !

  Siv: Jag hoppas nog ändå fortfarande få till det med surdegen, men det är sannerligen ingen lek!

  Veronica: Visst är det smidigt med nattjäsning. Nybakat bröd till frukost är ren lyx! :)

  Anna-Karin S: Kul att kunna vara en "dålig förebild" ;). Jag harvar på med surdegen, i helgen gick det riktigt bra, men känner mig långt ifrån säker och trygg...

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag är en väldigt ovan bagerska som ska testa dina bullar nu i veckan. Men, jag undra..kanske låter dumt, men hur många bullar blir det av denna deg? Hälsning J

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...