söndag 13 januari 2013

Sött och salt i sublim syntes - min mans baconmarmelad

Vi är knappast först på bollen med detta recept, min man och jag. INte sist heller, förvisso. Erkännas måste ändå att bacontrenden gått från att vara matbördig till att bli närmast folklig. Många har bloggat om baconmarmelad tidigare; långt tidigare, bland annat Gitto, som mer eller mindre frivilligt under en tid titulerades bacondrottning.

Hur som helst - det spelar ingen roll hur många som bloggat om baconmarmelad tidigare. Det förändrar inte min upplevelse av denna delikatess. Det förminskar inte heller värdet av mitt blogginlägg. I stället ger det mig ett ypperligt tillfäle attt nämna en av mina budord såsom matbloggare med en viss, om än måttlig, senioritet.

Många som bloggar, vare sig de skriver om mat eller annat, verkar omedvetna om eller rent utav ointresserade av att sätta sig själva i ett sammanhang. Någon har, i något sammanhang, någonstans och vid något tillfälle, skrivit något son är snarlikt det du skriver. Det ligger i sakens natur. Vi uppfinner inte hjulet på nytt. Vi är en del av detta sammanhang, och det vore ytterst baivt, för att inte säga djupt okunnigt, att inte förhålla sig till detta faktum på ett eller anat sätt.p>

Jag skule kunna låtsas som att jag vore den första som någonsin skrivit om baconmarmelad (i varje fall på svenska). Om jag hade varit riktigt full av mig själv, hade jag rent utav kunnat inbilla mig att jag faktiskt var först.

Min poäng är följande: jag visuliserar bloggosfären som ett gigantiskt spindelnät som täcker jordens yta. Vi har alla en indirekt relation till varandra, vi som bloggar om mat. Att ge någon annan den uppmärksamhet personen förtjänar eller den uppmärksamhet jag vill att personen ska få, det kan aldrig vara annat än positivt. Att inte inse att många av oss tänker snarlika tankar, lagar snarlika rätter och skriver snarlika texter - det är att leva i förnekelse.

Hur smakade då denna min mans baconmarmelad? Alldeles utmärkt, tackar som frågar. Min man lyckades verkligen få till en rent vansinnigt god baconmarmelad. Den förgyller våra helgmorgnar. Jag har (som genom ett mirakel) lyckats återfå min förmåga att baka surdegsbaguetter (med jästfusk), och baconmarmeladen smetas generöst på smörade bitar av dessa bakverk. Jag tycker personligen att mogen camembert är alldeles strålande smakamrat.

Min mans baconmarmelad
4 pkt bacon
2 gula lökar hacka
3 vitlöksklyftor, hackade
0,2 tsk chiliflakes
0,2 tsk chipotle
1/4 cup äppelcidervinäger
1/4 cup muscovado
1/4 cup lönnsirap
1/4 cup bourbon
1 cup bryggt kaffe

1. Strimla bacon i cirka 2 cm breda skivor. Stek i i 2-3 omgångar i stekpannan tills baconet fått färg och är krispigt. Lägg i en sil, och låt baconfettet rinna av i en skål. Lägg de avrunna baconbitarna på hushållspapper.
2. Torka ut stekpannan och återför 1 msk av baconfettet till pannan.
3. Häll i lök, och stek försiktigt i baconfettet; den ska inte få färg. Tillsätt vitlöken efter några minuter.
4. Tillsätt chiliflakes när löken mjuknat, och låt dem steka med någon minut. 5. Lägg löken och baconet i en sauteus eller vid kastrull.
6. Värm till, medeltemperatur och lägg i chipotle, äppelcidervinäger, lönnsirap, muscovadosocker och bourbon.
7. Rör om medan blandningen börjar sjuda, och tillsätt kaffe.
8. Blanda noga, och sänk temperaturen, så att blandningen försiktigt sjuder.
9. Reducera ned till en simmig sås. Detta kan ta upp till 1,5 timma.
10. Häll över den färdiga marmeladen i en mixer, och pulsa snabbt, mycket försiktigt, så att texturen inte blir för slät.
11. Häll marmeladen i en väl rengjord glasburk. LÅt den svalna, och förvara i kylskåp. Hållbarheten är åtminstone två veckor.

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...