onsdag 23 januari 2013

Skrei för hela slanten

Bilderna i detta inlägg är lånade från Norsk Fisk.

I kväll ska jag få uppleva hur det går till bakom luckan i köket på Långbro Värdshus och i morgon ska jag på samma ställe få uppleva en sjurätters skreimeny.

Vadan detta? Det kan man fråga sig. Jag har äran att ha blivit inbjuden till dessa event, och som fiskälskare och stor beundrare av både Långbro Värdshus och Fredrik Erikssons kokkonst tackade jag givetvis på stående fot "ja" till båda dessa inbjudningar.

Jag hade saknade helt kunskap om torskfisken skrei, men har nu läst på, och förstått så mycket som att skrei, stora, könsmogna bjässar till torskar, verkar påminna om en av mina favoriter bland torskfiskarna, nämligen koljan. Högsäsongen för skrei är januari till april, och nu strävar Norsk Fisk efter att sprida kunskap om skrei i Sverige.

Skrei är både grönmärkt av WWF, miljöcertifierad av MSC och har spårbart ursprung, varför jag gärna framhåller dess förtjänster. Norrmännen ser själva enligt uppgifyt lika mycket fram emot årets första skrei som många svenskar ser fram emot årets första färskpotatis. Mer kunskap om skrei kan du få här och här.

Jag ska givetvis försöka rapportera direkt under båda dessa kvällar på Långbro Värdshus, via @SMASKENS på Twitter samt via Smaskens.nu på Facebook.

Utöver desa evenemang ska jag för ovanlighetens skull vara med i en tävling, närmare bestämt Sveriges bästa skreirecept. Jag är ingen tävlingsmäniska, men det skadar inte att utmana sig själv, och man vet aldrig - kanske har jag turen att skapa det bästa receptet?

Om du själv vill pröva några skreirecept signerade Fredrik Eriksson kan du ladda ned en broschyr här.

4 kommentarer:

 1. Men jag förstår det som att skrei är en könsmogen torsk när jag läser på sidorna du länkar till - eller har jag missuppfattat det????

  //Nina

  SvaraRadera
 2. Kanske inte helt enkelt i Sverige men försök få tag i "Boknafisk" av skrei så är du halvvägs till vinst !
  Alternativt torrfisk av skrei som du blöter upp och sen grillar ! Fantastiskt !
  Bor i Norge och får ta del av deras fiskeskatt ( som aldrig når fram till Sverige )så jag får närkontakt förståss men lycka till !

  SvaraRadera
 3. Nina: Jag var slarvig och otydlig. Skrei är så klart torsk!

  Magnus: Låter hur spännande som helst. Vilken tur du har! Intressant dock att norrmönnen inte äter pepparrot eller dill till fisken (enligt Line på Norska Sjömatsrådet)?

  SvaraRadera
 4. Gemene man i Norge verkar gilla morotsstuvning och stekt sidfläsk eller bacon till skrei.
  Ser en del matlagningsprogram här och de kända norska kockarna verkar gilla att experimentera med brynt smör i olika varianter vilket är nog så gott !
  Sojasmör har jag en plan på att utföra snart, annars är en klar favorit Sandefjordsmör som påminner om en kraftig Hollandaise !
  "Stortorsken" skrei är vansinnigt spännande, det är ju Kungen bland torsk och lämpar sig ytterligt väl till allt från sommarljumma cremefraiche-sallader till festmiddagar och även grill och långlagat.
  Fick en ide* på att utföra "tjälatorsk", alltså att likt norrländsk "tjälknöl" baka torsken fryst i ugnen med dill,citron och kryddor i 8-10 timmar på 70-80 grader..det måste ju funka !
  Har gjort det med lax och det blir fullkomligt strålande.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...