söndag 8 april 2012

Vi firar en fyraåring

JO, jag vet att det är fem ljus på tårtan, och det beror helt enkelt på att bilden är återanvänd från förra året då vår yngste son fyllde fem. Tårtan i sig är vid det här laget en familjeklassiker. Eller kakan, som den snarare är; en chokladkaka från min barndom som bakats otaliga gånger, förädlats och varierats och slutligen landat i denna skepnad (bland många andra). Denna är ett utmärkt exempel på hur lätt det kan vara att fixa något som är både gott och vackert. Må så vara att den i sig inte är så exceptionell, men den gör lustigt nog ändå alltid succé.

Jag bakade kakan och förberedde tryffeln i går kväll. Sedan dekorerade den strax innan den skulle serveras. De ovanligt fina tårtljusen från Lagerhaus köpte jag redan förra året, men jag har sett att de finns till försäljning också i år. De var givetvis pricken över i:et, tillsammans med de härligt grälla chokladlinserna. Hela tårtan blev till en enda stor karamell.

Tyvärr är Smarties i mitt tycke inte särskilt goda. Man kan givetvis välja att dekorera med något annat, så som non-stop eller hackad choklad. Man kan använda mjölkchoklad i stället för vit choklad i kakan och i tryffelglasyren. Riktigt snyggt blir det om man ringar smält, avsvalnad mörk choklad över tårtan som dekoration.

Vår yngsta dotter fyller alltså år på påskdagen detta år, och när hon nu blir hela fyra år kan vi lugnt konstatera att vi inte längre har några småbarn i familjen. Det är faktiskt väldigt skönt.

Jag önskar er en fortsatt trevlig påskhelg. Nu tar jag ledigt till på tisdag.

Enklaste chokladtårtan med vit chokladtryffel
2 ägg
3 dl råsocker
2 msk äkta vaniljsocker
0,5 tsk salt
100 gr smält smör
4 msk cacao
90 gram vetemjöl (cirka 1,5 dl)
100 gram vit choklad, bruten i cirka centimeterstora bitar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform. Smöra pappret och formens kanter.
2. Vispa ägg, socker, vaniljpulver och salt riktigt pösigt.
3. Rör ned det smälta smöret i äggvispet.
4. Sikta över cacao och vetemjöl, och vänd ned i smeten.
5. Häll smeten i formen, och tryck ned chokladbitarna i smeten.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
7. Låt kakan svalna, täck över formen, och låt sedan kakan stå till sig över natten.

Gör en enkelt tryffel av 150 gram vit choklad och 0,5 dl vispgrädde. Värm grädden i en kastrull, bryt ned chokladen i grädden och blanda till en slät tryffelsmet. Låt den stelna, och bred den sedan på kakan. Förvara därefter kakan i kylskåpet till strax innan den ska serveras. Garnera exempelvis med Smarties, Non-Stop eller andra chokladlinser.

1 kommentar:

  1. hejsan jag gör ett skolarbete och undrar om jag får låna bilden på kakan! tack på förhand!
    nybyggeskolan västerås

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...