fredag 20 april 2012

Nya styckningsscheman från Svenskt Kött - tävla och vinn

Igår eftermiddags sällade jag mig till skaran som begav sig till Fotografiska här i Stockholm, för att bevista Svenskt Kötts pressträff med anledning av lanseringen av nya, svenska styckningsscheman. På plats fanns många av de som arbetat med att ta fram dessa nya scheman, däribland Svenskt Kötts VD Maria Forshufvud, webbkommunikatören Jenny Elsmark, köttgesällen och köttgesällen Eric Persson som kvalitetssäkrat projektet i fråga, kocken och White Guide "Fyrfota Gastronomi"-vinnaren Fredrik Malmstedt från restaurang 50 kvadrat i Visby samt den otroligt trevliga fotografen Tina Axelsson, som tagit de vackra bilderna på styckningsdetaljerna som pryder dessa nya styckningsscheman.

Jag överdriver inte när jag skriver att jag var glatt upprymd. Detta är så mycket mer än bara plancher med bilder på kött. Dessutom är bilderna så otroligt estetiskt tiltalande. Själva slaktkropparna är tecknade av Cecilia Carlstedt, som tidigare arbetat med mode. Valet att illustrera själva slaktkropparna, men ha foton på de grov- och finstyckade detaljerna är mycket medvetet. Effekten blir oerhört estetiskt tilltalande. Jag fick klara "skolplansch-vibbar" av dessa fantastiskt vackra bilder.

Vad är då syftet med nya styckningsscheman? Ja, för det första så är det egentligen inget nytt, vilket man var noga med att framföra på pressträffen. Det är gamla kunskaper som ska aktualiseras på nytt, som ett sätt att göra konceptet "nose to tail" mer tillgängligt. Genom styckningsscheman kan man visa konsumenter vad som går att göra med de olika styckningsdetaljerna, förmedla en kunskap om djurens anatomi och en förståelse för varför somliga delar av djuret passar till vissa rätter, och andra till annat.

Det finns en önskan att såväl krögare som vanliga konsumenter ska efterfråga andra styckningsdetaljer än de gängse. Detta leder i sin tur förhoppningsvis till att mindre mängder av intressanta styckningsdetaljer blir till köttfärs. En ändrad efterfrågan kan på så vis leda till en bättre lönsamhet för köttproducenten.

På schemat för nöt finns nu njurtappen med, vilket gläder oss köttnördar, som haft svårt att få tag på denna i Sverige. Vi är nog många som hoppas att det nya styckningsschemat kan leda till ökad efterfrågan och förekomst av denna fantastiska styckningsdetalj.

I samarbete med Svenskt Kött lottar jag ut fyra uppsättningar av dessa nya styckningsscheman till intresserade läsare.
Svara på de tre frågorna nedan, och maila svaren till mig på annika.ingemarssongmail.com . Jag drar fyra vinnare på söndag kväll. Frågorna är formulerade utifrån mina intressen, och jag gynnar skamlöst de läsare som hängt med en stund, och känner till vad jag tycker om:

1. Var på nötkreaturet sitter njurtappen?

2. Vilken tävling med anknytning till köttbranschen var jag domare i 2010?

3. Vilken styckningsdetalj av gris snöade jag in på i början av förra året?

Ni är väl med och tävlar? Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Hurra för detta! Alltså all heder åt att styckningsscheman är snygga, men anledningen pressträffen är värd att firas!

    Nose-to-tail är jag mycket för då jag tycker att det är viktigt att ta tillvara alla delar på djuret som man gjorde förr. Dessutom finns det så mycket mer smak i andra delar än filén...

    Mail kommer! :)

    SvaraRadera
  2. Roligt att njurtappen uppmärksammas. Jag skrev om den i Scanbloggen (http://blogg.scan.se/2010/09/10/mindre-vanliga-detaljer-1-njurtapp/) för snart två år sedan och har sedan dess gärna propagerat för denna fantastiska detalj.
    Har du några tillagningstips? Själv brukar jag nästan alltid slänga den på grillen.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...