lördag 14 april 2012

Jamie's Poulet Basquaise, på min mans vis

Det här receptbeskrivningen på Poulet Basquaise, baskisk kycklinggryta, har några veckor på nacken; det kom både fisk- och skaldjursvecka och påsk emellan. Receptidén kommer från Jamie Oliver.
Både min man och jag är sedan många år lite löjligt förtjusta i den dynamiske och arbetsamma engelsmannens matlagning. Jamie magazine är en fantastisk tidning, som verkligen lyckas leverera recept som blir tillagade här hemma. Detta är faktiskt inte alltid fallet, även när det kommer till nog så estetiskt tilltalande och läsvärda mattidningar.

Just det här receptet på den baskiska kycklinggrytan fanns i septembernumret av Jamie, som inhandlades som reselektyr i London i höstas. Jag satt faktiskt och smådreglade över kycklinggrytan redan på planet hem. Då had jag nog inte trott att det skulle ta åtskilliga månader innan grytan faktiskt tillagades i vårt kök. Min man tog sig så klart vissa friheter vad receptet anbelangar, men resultatet blev strålande bra.

(Kycklingbitarna blev dessutom så löjligt vackra när de brynts i olja. De förtjänar en egen bild, enbart på grund av sin skönhet.)

När jag lagar kycklinggryta upprepar jag oftast mig själv. Det här var ett avsteg från dessa upprepningar som vi gärna gör snart igen.

Jamie's Poulet Basquaise, på min mans vis
2 msk vetemjöl
2 tsk stark, rökt paprika
2 kycklingar
olivolja
2 silverlökar, fintstrimlade
3 vitlöksklyftor, hackade
2 röd paprika, grovt tärnad
2 gul paprika, grovt tärnad
1 dl vitt vin
2 burkar Mutti krossade tomater
7,5 dl kycklingbuljong, helst hemlagad
en knippa färsk timjan
5 lagerblad
saft från en half citron
salt
svartpeppar

1. Sticka kycklingarna. Använd file, lår och ben. Ta bort skinnet, dela varje file i två delar. Resten fryses in och sparas till buljongkok.
2. Blanda mjöl, paprikapulver, salt och peppar i en plastpåse. Lägg kycklingbitarna i plastpåsen. Blås upp den och knyt till. Skaka runt så mjölblandningen fördelas över alla kycklingbitar.
4. Häll olivolja i en stor, emaljerad gjutjärnsgryta och värm på. Lägg i kycklingarna och stek dem gyllenbruna. Lägg kycklingbitarna åt sidan och torka ur grytan.
5.Häll mer olja i grytan, och värm på. Lägg i lök, paprika och vitlök. Stek dem mjuka, ca 5 minuter, utan att de får färg. Häll över vitvinet, och låt det koka in nästan helt.
6. Knyt ett steksnöre några varv runt timjanknippet, och lägg det i grytan tillsammans med lagerbladen.
7. Lägg i kycklingen, häll över tomatkonserverna och kycklingbuljongen. Låt småputtra under lock i 45 minuter. Smaka av med mer salt, efter smak.

9 kommentarer:

  1. Perfekt, köpte ett kilo kyckling igår och satt precis och funderade på lite annorlunda recept. Detta kvalar absolut in :)

    lätt att råka hänga med i bredaste Jamie-Essex-dialekten 'saft från en half citron' ;)

    SvaraRadera
  2. Fredrik: Jag skyler stavfelet på mannen ;-). MIn uppgift var, i vanlig ordning, att tolka hans receptbeskrivning till passande "Smaskiska". Hoppas du ska gilla grytan!

    SvaraRadera
  3. Ja, det är ju enklast så ;)
    Den kommer nog gillas!

    SvaraRadera
  4. Från lilla mamsen!
    Har gjort A:s goda kycklinggryta idag.Smakade verkligen jättegott. Passade bra för mina framplockade kyckling delar.Mmmmm-----!

    SvaraRadera
  5. Mamma: Första gången du kommenterat här? Kul! Och extra kul att det blev så gott!

    SvaraRadera
  6. Låter gott - har ju piment d'espelette kvar för just sådant här!

    SvaraRadera
  7. Det ser jättegott ut! Håller med om Jamies recept. De är ofta väldigt bra och blir lagade!

    SvaraRadera
  8. Ja, hurra för kyckling, det kan man ju inte äta för mycket av!

    Jag gjorde din chokladkräm i helgen- jäklars vad god den var! :-)

    SvaraRadera
  9. Anna B: Det var verkligen riktigt gott!

    Emilia: Tack - Jamie är en klippa!

    Moma: Kyckling är ofta ett säkert kort.

    Vad kul att du gillade min chokladkräm. Jag är själv löjligt svag dör den...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...