måndag 17 maj 2010

Födelsedagsbarn i dagarna två


I dag fyller jag år; trettiosex, närmare bestämt. Nog så trevligt, i synnerhet som jag av min man förärades en köttkvarnstillsats till vår Kitchen Aid Professional här på morgonkvisten. Nu ska det malas kött!

I går var det emellertid vår yngste sons födelsedag. Hans önskemål av tårta inför fyraårsdagen var till en början lite motsägelsefulla. Han ville ha en likadan tårta som lillasyster fick på sin tvåårsdag - men, med jordgubbar. Nu är ju problem till för att lösas, och just detta var i ärlighetens namn inte något större problem.
En tung, mäktig chokladkaka, täckt av en vit chokladtryffel och toppad med tärnade, färska jordgubbar. En tårta som passar just den här familjen som hand i handske.

Tårtan är såpass mäktig att den räcker åt många, och det innebär att den halva som blev över får bli min födelsedagstårta i dag. Kanske kompletterar jag mer mer jordgubbar, för de vinner inte på att ligga kvar på tårtan i kylskåpet över natten.

Jag bakade tårtan (eller kakan, vad den nu ska kallas för) i en något mindre springform än jag brukar använda; en hjärtformad sådan, som jag impulsköpte för många år sedan, och som kommer till pass vid jämna mellanrum.

Fyraåringens chokladtårta med vit
chokladfudge och jordgubbar

2 ägg
3 dl råsocker
0,5 tsk salt
2 msk äkta vaniljsocker
100 gram smält smör
100 gram 70% choklad
4 msk cacao
90 gram vetemjöl (cirka 1,5 dl)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform. Vispa ägg, råsocker, salt och vaniljsocker riktigt pösigt. Smält smöret och bryt ned chokladen i det smälta smöret. Vispa så att den blandar sig med smöret, och rör ned i äggvispet. Sikta över vetemjöl och cacao, och vänd ned i smeten. Häl i formen, och grädda i cirka 35 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt svalna, och förvara sedan kakan i kylskåp över natten. den är absolut godast att äta kall, dagen efter - tycker jag, i varje fall.

Vit chokladtryffel
200 gram vit choklad
1 dl crème fraische

Jag har upptäckt att det är ännu godare med crème fraische än grädde i vit chokladtryffel. Bryt chokladen i bitar, och lägg dem i en kastrull tillsammans med crème fraische. Smält på låg värme under omrörning. Låt svalna och stelna. Förvara i kylskåp, men tag ut en stund innan den ska bredas över kakan, så att den inte är får hård.

Tärna en halv liter jordgubbar, och toppa kakan med dessa.

15 kommentarer:

  1. Mums !! Låter helt sjukt gott jhu !!
    Stort Grattis på din dag !!

    SvaraRadera
  2. Stora varma soliga grattis både till dig och sonen ! Tårtan ser supersmaskens ut...

    SvaraRadera
  3. Grattis igen Annika! (var lite tidig med förra för jag var osäker på hur mkt tillgång och tid till fb och socialiserande på nätet jag skulle få idag). Har en mikrofika nu ;-) Och guuuuud, vilken smaskens måndag du får idag med den tårtan :-) Helt i min smak också. Hoppas dagen fortsätter lika bra som den började. Med Kitchen Aid prylar ligger ribban högt och jag önskar dig en helt underbar dag!
    Kramar!!

    SvaraRadera
  4. Grattis på födelsedagen! Tårtan verkar ju hur smaskig som helst. Den vita chokladfudgen låter extremt god. (Köttkvarnen är lysande, du ahr mycket roligt framför dig =))

    SvaraRadera
  5. Grattis på födelsedagen!

    Och när jag ser bilden får jag barndomskänslor med BlåBlom :) Kakan verkar sjukt god!

    SvaraRadera
  6. Först och främst GRATTIS!

    För det andra - Perfekt! Precis vad jag var ute efter inför den blivande treåringens kalas på söndag. Nu ska jag bara försöka få den att se ut som en känd, rosa katt... Den rosa prinsesstårtan som jag la ner mycket tid på till femåringen i torsdags (enligt önskemål)var sparsamt uppskattad av kalasgästerna.

    Min man hälsar och tackar för att du boostat mitt matlagningsintresse

    SvaraRadera
  7. Stort grattis på födelsedagen till er båda!!!!
    Önskar fröken Dill

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Förlåt en dum fråga. Men SKA det vara ägg med i den vita fudgen? Det står inget bland receptingredienserna. Eller är det bara ett missat "l" i "lägg i kastrull"?

    Undrar en som inte lagat denna typen av kaka förr men gärna vill prova.

    SvaraRadera
  9. Visst är det bra med köttkvarn, man vet ju precis vad man får i sin köttfärs då. Vi har malt vår egen färs ett bra tag nu, brukar köpa högrev när det är billigt som vi sedan maler, perfekt!

    Grattis!

    SvaraRadera
  10. Gratitis på födelsedagen min favoritbloggerska! Hoppas att du får en bra kväll och njuter av den ruskigt lockande tårtan :)

    SvaraRadera
  11. Ett stort grattis på födelsedagen (en dag försent visserligen). Jag firade för övrigt ett annat trettiosexårigt födelsedagsbarn igår, men någon tårta blev det inte. Hade inte tackat nej till din (sons) variant. Låter som något i min smak. Ha det gott Annika!

    SvaraRadera
  12. Jenny: Det var gott. Tack!

    Filippa: Tack ska du ha! Tårtan är en blivande klassiker, helt klart.

    Åsa: Jag tackar för ytterligare en gratulation! Faktum är att kvarnen inte är av märket Kitchen Aid, men likväl "kompatibel". Det ska bli spännande att pröva den.

    Chezsofia: Tårtan blev verkligen god, och köttkvarnen lär ju bli en ny favoritleksak!

    Chall: Tack! Jo, servisen är lite nostalgi
    även för mig. "Samlade" på den under uppväxten, och den åker fram när det är dags för finfika!

    Malin: jag tackar för de fina komplimangerna! Blir verkligen glad av att läsa ditt beröm. Hoppas tårtan ska smaka! Fudgen går ju garanterat bra att färga med hushållsfärg så att den blir rosa.

    Fröken Dill: Tack ska du ha!

    Minelli: Tack för att du uppmärksammade mig på skrivfelet, jag ändrade det genast! denna kaka/tårta är så enkel, det är verkligen inget finlir. Pröva!


    Håkan och Anki: Precis så är det jag vill göra framöver!

    Frida: Tack ska du ha! Jag fick en riktigt bra födelsedag.

    tina: Tack ska du ha! Men - ingen tårta på födelsedagskalas? Så fel ;):

    SvaraRadera
  13. Grattis! Tårtan verkar gudomlig!

    SvaraRadera
  14. Annika: Tack! Tårtan var grym...

    Samina: Ja, den är genial i sin enkelhet, och samtidigt så god!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...