torsdag 8 april 2010

Påsksillen - med fänkål, fänkålsfrön, schalottenlök och Linie Aquavit


Jag ville göra en påsksill; en sill som verkligen inte smakade jul eller klassisk inlagd sill. Som vissa av er vet föredrar jag sillar i lag framför sillar i gucka.
Jag kan stolt meddela att jag lyckades med mitt företag.

Inspirationen kom i ärlighetens namn från Årets Sill 2009, en sill jag dock aldrig kom att smaka, trots att jag, till slut, fick tag på den. För några veckor sedan tittade vi på burkarna i kylskåpet och upptäckte att bäst före-datumet passerat. Detta datum har vanligtvis inte så stor inverkan på vad jag väljer att äta (med vissa undantag), men sillen blir så upopluckrad i konsistensen om det legat för länge.
Jag kan därför inte säga ifall min variant har det minsta gemensamt med Klädesholmens, men däremot kan jag säga att den var mycket god. Den tog snabbt slut, och jag kommer att göra den igen. Kanske till midsommar?

Påsksillen
1 burk Abba inläggningssill
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl 12% ättika
1 msk fänkålsfrön
1 litet fänkålsstånd, finstrimlat
2-3 schalottenlökar, finstrimlade
10-12 svartpepparkorn
5 cl Linie Aquavit eller annan akvavit

Börja med att koka en lag av vatten, socker och ättika. Lägg i fänkålsfröna. Låt lagen svalna.
Skär under tiden sillfiléerna i sneda, inte alltför små bitar. Varva sedan sill, fänkål och schalottenlök i en passande burk. Strö svartpepparkornen runtom. Tillsätt akvavite till den avsvalnade lagen, och häll den i burken. Låt stå i kylskåp i åtminstone två dagar, innan du smakar.

2 kommentarer:

  1. mmmmm...eller nej förresten. Heheh, nä inte ens när jag åt kött och fisk gillade jag sill. Men med tanke på fänkålen så skulle jag säkert tycka det var en hit!

    SvaraRadera
  2. Åsa: Jag tror att det är så med inlagd sill, att man antingen älskar eller avskyr den.
    Fänkål eller ej...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...