tisdag 13 april 2010

Jag är inte smickrad - jag är arg

Jag blev för en stund sedan uppmärksammad (tack, uppmärksamma Pipopp!)på att mina, och många andras matbloggares blogginlägg publiceras i sin helhet, inklusive bilder, på kokbok24.
Jag har självmant registrerat mig på ett antal sidor som återger vad som publiceras i matbloggosfären. Denna sida hade jag emellertid aldrig tidigare hört talas om, och jag ställer mig minst sagt mycket skeptisk till det sätt på vilket de publicerar andras texter och bilder.

Det bjöd mig faktiskt emot att länka till dem. Jag vill egentligen inte driva trafik dit, men jag vill ha er syn på saken. Se själva där inne. I anslutning till själva inlägget, med bild, text och recept, syns ingenting som på minsta länkar tillbaka till bloggen receptet kommer ifråpn. I en kolumn till vänster syns med mycket liten text recepten i den ordning de publicerats, och där kan man se med ännu mindre text se varifrån receptet härör.

I höger kolumn, där man som läsare får veta vad för sorts sida detta är, står detta klämkäcka budskap att läsa:

"Välkommen
Den här bloggen länkar till några av Sveriges mest kända hemsidor när det gäller Recept, Matlagning och bakverk.
Detta är inte länkkatalog eller liknande utan en BLOGG som vill samla alla Recept och information om Matlagning och bakverk på ett och samma ställe.
Om era blogginlägg finns med på den här bloggen kan jag GRATULERA, då detta är en väldigt bra inlänk (backlink) till er hemsida och som kommer att hjälpa er att klättra högra i Googles organiska träff lista.
Har ni ändå något emot att de publiceras här är ni välkomna att kontakta oss på info@personalkontakten.se

säljes
Den här domänen är till salu för rätt pris. intresserad? kontakta info@personalkontakten.se"

Ser man på. Så kan man tydligen också bete sig?

Jag tycker inte jag är överkänslig. Må så vara att SMASKENS underrubrik lyder Ett bra recept är till för att spridas, men jag tror vi alla är överens om att det tillhör god ton att tydligt ange varifrån man lånar ett recept, och att aldrig, aldrig låna en bild utan att fråga först.
Det är egentligen ganska basalt, eller hur?

Jag har mailat till bloggen i fråga för att höra hur de egentligen resonerar. Jag är nämligen inte smickrad, inte det minsta.

Jag vet att man kan få mer trafik genom att göra reklam för diverse produkter, anordna tävlingar och andra jippon. Det är allmänt kännt att sådant driver trafik. Självklart vill jag ha trafik till min blogg, men argumentationen i citatet ovan haltar ordentligt.

Jag rekommenderar alla ni andra matbloggare som eventuellt läser här, och inte minst ni läsare som kanske känner igen inlägg från matbloggar ni själva följer, att ta kontakt med bloggägarna och fråga om de tycker att detta är ok.

13 kommentarer:

 1. Det enda jag ser till vänster är widgeten från sajten hittarecept.se. Det är alltså inte heller deras egen.

  SvaraRadera
 2. Ah. Ett av mina favoritämnen. Naturligtvis får man inte göra så. Man får inte publicera någons text eller bild alls utan att be om tillstånd. Det är inte bara brist på god ton, det är olagligt.

  Det är en så anonym blogg att man får intryck av att bloggaren, som nog tror att han eller hon kommit på en smart affärsidé, är fullt medveten om att det inte är okej att bete sig på det sättet.

  Dessutom gillar inte Google att man konstrar med inlänkningar för att öka trafiken. Anmäl till Google, då försvinner nog sajten fort.

  Go for it. Bra att du är arg :-) Jenny

  SvaraRadera
 3. Den här så kallade "bloggen" upptäckte jag för ett par månader sedan och såg då att de publicerade min bloggposter rakt av och i sin helhet vilket naturligtvis aldrig är OK när man inte behagar fråga om lov först och inte länkar tillbaka.

  Men jag har skrivit min blogs adress på feedsidfoten och därför visas alltid en länk tillbaka till min blogg när någon återpublicerar min feed.

  Idag den 13/4 meddelas att Kokbok24 är stängd på grund av uppdatering och underhåll.

  SvaraRadera
 4. Dåligt gjort tycker jag!
  Jag såg att den som har hand om bloggen kopierat ett inlägg med recept och då också fått med en personlig hälsning på slutet. Som alltså inte har ngt med receptet att göra. Fy f*n! Nu står det att sidan är stängd för underhåll men jag antar att "bloggaren" blev lite skraj av ditt mail....rätt åt honom/henne!!

  SvaraRadera
 5. Här är grabben som äger domänen....http://twitter.com/Leifiuz

  SvaraRadera
 6. Det verkar som sagt att de dragit öronen åt sig och stängt bloggen. Bra!

  Men bara ett tillägg: det är inte olagligt att kopiera någons recept och publicera. Recept omfattas inte av upphovsrätten om jag har läst på rätt. Men det är bara en petitess i sammanhanget, att sno blogginlägg och bilder är förstås helt uppåt väggarna!

  SvaraRadera
 7. Det är otroligt oseriöst.

  Upphovsrätt och recept: Det är upphovsrätt på texten - men däremot anses inte en ingredienslista vara tillräckligt "skapande" för att täckas av upphovsrätten. Alltså kan du publicera en ingredienslista, men själva instruktionstexten (om den när något pratigare än "vispa äggen. tillsätt mjölken") täcks av upphovsrätt. Alltid, alltid skriva om med egna ord alltså, och om jag använder någon annans recept utan att göra betydande ändringar skriver jag såklart var det kommer ifrån.

  SvaraRadera
 8. Jag såg nu att de låg nere, kanske händer det grejjer? Supertrist att det blir såhär dock, som bloggare är man ju skribent och fotograf, inte bara receptmakare eller receptspridare, klart man har rätt till sina egna grejer!

  SvaraRadera
 9. men för #=/%?("/ *fula ord*! Ja, det är ju bra att den nu ligger nera och det ska bli spännande att se hur de svarar, om de svarar. Klart man anger källa på vad man än lånar ? Äras den som äras bör som sagt.

  SvaraRadera
 10. Bra rutet! Riktigt dålig stil! Och nu var visst bloggen "till salu" också...

  SvaraRadera
 11. Sent svar till er alla: sidan är i skrivande stund fortfarande stängd p g av "underhåll". Jag finner en stor tillfredställelse i detta...

  SvaraRadera
 12. Som webbkodare rekommenderar jag dig att plocka bort länken till kokbok24. Vill du att folk ska titta på det kan du skriva ut adressen utan att göra en länk.

  Alla länkar på webben är nämligen värdefulla för så kallad sökmotoroptimering, dvs det är bra för sajten att få en länk till sig. Det ger dem en fördel i sökmotorresultaten.

  I övrigt tycker jag också att det är ett sketet sätt att jobba på. Vill man publicera andras recept så är det lugnt (i min åsikt) så länge man berättar och länkar till källan.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...