måndag 19 april 2010

Jag ger er en perfekt rabarbercheesecake


Man brukar säga att ovisshet är det svåraste som finns. Just nu skulle jag bara vilja veta om loppet verkligen är helt kört, eller om det faktiskt finns en mikroskopisk chans att vi kommer iväg till London på fredag. Under tiden försöker jag skingra tankarna efter bästa förmåga. Vad kan då vara lämpligare än att blogga?

I fredags bakade jag den perfekta rabarbercheesecaken. Inget ont om 2009 års variant, som jag bakade till äldste sonens skolavslutning. Den var mycket god, men denna är onekligen i en betydligt högre klass.
När rabarbern är späd, skär och mild i smaken, passar det bättre än någonsin att ta tillfället i akt att koka en rabarberkompott. Stänglarna behövs inte ens skalas, och färgen blir så där perfekt som den annars bara är i mattidnigar. Långt ifrån högsommarens gröngula rabarberkräm; nog så god, men inte lika visuellt tilltalande.

Ända sedan förra årets goda försök, har jag velat skapa den perfekta rabarbercheesecaken. En cheesecake med tydlig, syrlig smak av rabarber, men även med en ton av vanilj. En krämig, men ändå fast konsistens. Det blev prcis så som jag önskat.
Jag medge att det är en hel del moment innan denna cheesecake står klar att avnjutas. Den ska definitivt tillagas minst ett halvt dygn innan den ska ätas. Nu reflekterade ja i ärlighetens namn inte över hur lång tid det egentligen tog att förbereda alltsamman. Det är ju faktiskt inte nödvändigt vare sig att stå och titta på kompotten medan den småkokar, eller att sitta och stirra in i ugnen medan cheesecaken gräddas.
jag gillar denna lite lägre variant, men det går givetvis lia bra att använda sig av en mindre springform för att få en högre kaka.

En perfekt rabarbercheesecake
Rabarberkompott
500 gram rabarber, skuren i småbitar
1,5 dl socker
1 vaniljstång (själva stången, skrapet sparas till cheesecake-smeten)
0,5 dl vatten

Koka upp samtlga ingrediense, och låt dem sedan småkoka i 20-25 minuter eller tills rabarberbitarna helt mjuknat och lösts upp. Låt svalna. Häll hälften av kompotten i en skål; den ska ned i cheesecaken. Pressa den andra hälften av kompotten genom en finmaskig sil, så att du får en rabarbercoulis. Den ska hällas över cheesecaken när den är färdiggräddad.

Cheesecake
1 sats rabarberkompott
100 gram smör, rumsvarmt
250 gram digestivekex, krossade
400 gram Philadelphia cream cheese
1 dl ekologiskt rörsocker
saft från en halv citron
2 ägg

2 dl crème fraîche
1 gelatinblad
eventuellt mer citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen till smulor. Bland dem väl med det rumsvarma smöret. (Om du använder dig av en mindre springform, rekommenderar jag att du minskar mängderna kex och smör.) Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen och blanda dem med det mjuka smöret. Tryck ut blandningen i botten av en stor springform. Förgrädda botten i fem minuter.
Vispa under tiden samman cream cheese, socker, ägg, citronsaft och urskrapet ur vaniljstången. Häll hälften av smeten i formen, fördela varsamt kompotten på lagret, och täck sedan med resten av cheesecakesmeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i uppemot en timma. Passa kakan, och täck den med aluflioe om den börjar få för mycket färg.
Tag ut kakan ur ugnen. Blanda créme fraischen mjuk och smidig, och bred den över den varma kakan. Låt därefter kakan svalna.
Blötlägg ett gelatinblad i generöst med vatten. Smält det sedan försiktigt i en kastrull, tillsammans med några matskedar vatten. Blanda väl med rabarbercoulin, och tillsätt eventuellt någon matsked citronsaft. Fördela detta över crémem fraische-täcket till ett så jämnt lager som möjligt. Låt stelna i kylskåp.

23 kommentarer:

  1. Oj, har du redan rabarber att plocka? Våra är bara små knoppar som sticker upp. Tror inte jag orkar göra någon cheesecake men den ser förstås väldigt god ut.

    Jag håller tummarna för att ni kommer iväg till helgen! (Och att ni även kommer hem sen.) Det är ni värda!

    SvaraRadera
  2. Den låter helt fantastisk gott! Våra rabarber har börjat synas lite diskret i landet. Det är helt klart en av de bästa vårtecknen :)

    SvaraRadera
  3. Jag fortsätter hålla tummarna för att ni kommer iväg.

    SvaraRadera
  4. Hoppet är det sista som lämnar människan ändå! ;)

    Detta var det smaskigaste jag sett sen jag gifte mig, typ, sagolikt! Hoppas på att hitta små rabarbergynnare i saluhallen så att jag kan bjuda helgens gäster på det här!

    SvaraRadera
  5. Och den var helt enkelt lika underbart god som den ser ut att vara..kan jag säga då jag fick förmånen att smaka den, inte bara en bit utan två + skrapet från dotterns tallrik!! Mycket god!!

    SvaraRadera
  6. Visst är det underbart när något blir så bra att man stolt kan kalla det perfekt?! Heja heja!

    SvaraRadera
  7. Wow, den är jättevacker och låter väldigt god! Till och med jag, som inte är någon bull- eller kakperson, blir sugen på att baka den :)

    SvaraRadera
  8. Ett alternativ.
    När rabarberfibrerna är bortsilade.
    Koka ihop rabarberlagen för att koncentrera smaken.
    Lite gelatin?
    Blanda sedan ned fibrerna och bred över kakan.

    Lite jordgubbar som dekoration?
    De är ju underbart goda tillsammans med rabarber.
    Örjan

    SvaraRadera
  9. Härligt med rabarber...riktigt längtar tills de ska titta fram!

    SvaraRadera
  10. Å, hoppas hoppas hoppas att ni kommer iväg. Jag håller tummarna!

    Rabarbercheesecaken låter ljuvlig. Cheesecake är ingen favorit annars, men sötsyrlig rosa rabarber på känns som en hit.

    SvaraRadera
  11. Kakan verkar helt fantastiskt god!

    SvaraRadera
  12. Kanonsnygg och garanterat god också! Måste lära mig kakor och tårtor - testar denna då.

    SvaraRadera
  13. Hoppas ni kommer iväg, det ser väl rätt ljust ut ändå.

    Blir jättesugen på cheesecake, måste nog bli en i helgen tror jag!

    SvaraRadera
  14. Hoppas, hoppas att resan blir av!!!

    Inte heller jag är en efterättsfanatiker men detta såg ju väldigt gott ut. Det blir perfekt när rabarbern kommit en bit på väg.

    Tror fröken Dill

    SvaraRadera
  15. Jag älskar rabarber, måste prova detta. Köpte lite rabarber häromdan som jag inte hunnit använda, men nu vet jag vad jag ska göra med dem!

    SvaraRadera
  16. Det ser verkligen ut att vara super. Bara ordet rabarber får det att vattnas i munnen på mig. Så himlans gott!

    SvaraRadera
  17. Visst är ni väl i London nu?!

    SvaraRadera
  18. Men Annika! Gud så mummigt! Cheesecake är alltid gott oavsett vad man har på! Rabarber är ju perfekt nu också! Trevlig söndag!

    SvaraRadera
  19. Jag hade sparat ditt recept från 2009 och använde det när jag skulle lyxa till min egen cheesecake. Såg då när jag skulle länka till dig att du nu fått till det perfekta receptet... Får helt enkelt ta och testa ditt nya recept!

    SvaraRadera
  20. Vilken överväldigande respons på denna godsak!

    Pernilla och Elin: Jag måste vara lat och otrevlig och svara er i en endaste kommentar. Rabarber var från ICA. tro inget annat.

    CrimsonAnna: tacl för tummhållning!

    Mikkan: Tack! Blev det någon cheesecake för er?

    Sara: Tack! Nöjet var helt på vår sida!

    Pytte: Jag är stolt och nöjd ;)!

    Maria: Den är syrlig och inte så mäktig som cheesecakes kan vara. Vilken komplimang, förresten, att väcka ditt "baksug"!

    Örjan: Coulis ska det vara på toppen, inga
    fibrer tack ;). Men jordgubbar till låter som en god idé!

    Fia: Och det gäller att njuta av dem när de är små, späda och fina!

    Kajsa: Tänk, vi kom iväg. Otroligt.
    Det är f ö just rabarbern som gör susen!

    Annika: Tack, det var den!

    Silver: Tack! Du får börja träba med denna ;). Det ska bakas med måtta. Jag är kräsen, det ska man vara!

    Åsa: Ja, det ljusnade, och vi kom iväg! Blev det någon cheesecake?

    Fröken Dill: Åh, ännu en komplimang från en icke-efterrättsfanatiker! Jag är hedrad!

    Anna: Fantastiskt kul att kunna inspirera!

    Helena Ljunggren: Rabarber är verkligen fantastiska!

    Kajsa: Jodå, vi kom iväg!

    Systrarna Yster: Tackar! Gôtt, som de säger i min hemstad.

    Remsan: Kul! Förra årets variant var inte dum, men denna var grym

    SvaraRadera
  21. Vilken supergod cheesecake! Alla som jag bjudit den på har blivit överförtjusta!

    Erica

    SvaraRadera
  22. Erica: Tack, det var verkligen fantastiskt fint berö,m! Kul att det smakade bra.

    SvaraRadera
  23. Får man låna receptet till Sveriges största sajt om cheesecakes?

    http://cheesecakes.se

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...