söndag 15 december 2013

Grönare högtider med Las Moras -
Krämig blomkålssoppa med saffran

Soppa till jul? Ja - varför inte? Detta är en verkligt atypisk soppa vad mig som receptmakare anbelangar. Den innehåller nämligen vare sig kycklingbuljong eller grädde. Dessa två ingredienser är närmast obligatoriska när jag lagar till soppa, men just i detta fall var de överflödiga. Den som använder olja i stället för smör, den har en vegansoppa. Oavsett till vilken kosthållning du bekänner dig är detta en läcker, lyxig och ovanlig delikat soppa vars ingredienser och smaksättare balanserat varandra på ett ovanligt bra vis.

Varför inte servera denna soppa med ett glas Las Moras som förrätt? Det passar lika bra vare sig det är da´n före doppareda'n eller juldagen. Eller - varför inte som lunch på julafton?

Själv är jag löjligt nöjt - riktigt fånigt nöjd. Jag har ätit denna soppa till lunch på jobbet, och njutit i fulla drag. Arbetskamrater har nyfiket frågat efter receptet. "Det kommer mot slutet av veckan", har jag sagt. Nu har ni det.

Jag vet inte vad som riktigt kan sägas vara hemligheten bakom soppans delikata smak, men jag vågar påstå att jag tror att det avgörande är den väl avvägda mängden saffran. Det är farligt lätt att överdosera saffran, med följden att den fullständigt andra smaker. Tag därför inte mer än ett halvt paket, vad ni än gör. Soppan ska smaka både blomkål och saffran (och gul lök - den är viktig).

För mycket saffran blir inte bra.
Behärska er - det är mitt bästa råd.

Varför inte följa denna länk och tävla med ditt eget gröna julrecept?

Krämig blomkålssoppa med saffran
500 gram blomkål, grovt hackad
1 liten gul lök, hackad
2 msk smör
0,25 gram saffran (ett halvt paket)
8-10 dl grönsaksbuljong
salt och svartpeppar efter smak

Spara gärna några späda blomkålsblad till garnering.

1. Smält smöret i en rymlig kastrull. Fräs löken på medelvärme tills den mjuknat.
2. Tillsätt saffran och blomkål, rör om väl och fräs helt kort.
3. Häll över åtta deciliter grönsaksbuljong, lägg på ett lock och låt koka upp.
4. Koka blomkålen tills den mjuknat.
5. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar, och späd med mer buljong om soppan behöver tunnas ut.

2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...