måndag 2 december 2013

Cocosbollar 2.0 - också ett julgodis

I lördags sparkade jag bakut, och vägrade köpa plockgodis till barnen. Min man var ytterst tveksam till mina planer och trodde nog att våra ätteläggar skulle brista i gråt av chockartad besvikelse. Till hans (och delvis min) stora förvåning var det ingen, faktiskt inte ett enda av barnen som ens nämnde avsaknaden av det sedvanliga lördagsgodiset. Vi är ändå ganska modesta vad gäller mängden sötsaker vi säter i oss, men så här i adventstid tycker jag gott man kan tjuvstarta och snaska loss ända fram till julafton. Då brukar ändå de flesta vara så stinna av julmat att det inte går ned några större mängder godis.

Receptet i fråga är vårt vanliga. Inget märkvärdigt als. Nästa löjligt att blogga. Inget avancerat, men på några sätt skiljer det sig kanske från vissa andra? Till att börja med så mixar vi havregrynen. Utöver detta är kaffe och flingsalt livsviktiga smaksättare. Smeten ska vara lite lös. Detaljen som höjer nivån ett snäpp är att cocosbollarna fryses in en stund, spetsas med tandpetare och därefter doppas i choklad. Sedan rullas de snabbt i cocosflingor. Ja, just de sista två moenten är de som gör cocosbolarna till nivån 2.0. Den som vill vara lite mer ambitiös rostar cocosflingorna helt lätt. Det ger en fantastiskt fin och nötig smak.

Cocosbollar 2.0
4 dl havregryn
100 gram rumsvarmt smör
1 dl råsocker
1 msk äkta vaniljsocker
2 msk cacao
0,5 tsk flingsalt
1 tsk snabkaffepulver
1 msk hett vatten
1 msk vispgrädde

tandpetare, rejäla 200 gram blockchoklad (även kallad "fulchoklad"
2-3 dl cocosflingor

1. Mixa havregrynen till ett grovt mjöl.
2. Blanda rumsvarmt smör med socker, vaniljsocler, cacao och salt.
3. Lös upp snabbkaffet i hett vatten, och häll i grädden. 4. Tillsätt kaffet i smörröran, och blanda noga.
5. Häl slutligen ned havregrynen och blanda till en slät smet.
6. Forma till cirka 25 cocosbollar (givetvis beroende på den storlek du önskar) och lägg dem på ett fat.
7. Ställ in cocosbollarna i frysen i 20 minuter.
8. Smält chokladen över vattenbad och rosta cocosflingorna - om du så önskar. Förbered en bricka eller ett stort fat täckt med bakplåtspapper.
9. Tag ut cocosbolarna ur frysen. Spetsa dem på tandpetare.
10. Doppa och vrid hastigt varje cocosboll i den smälta chokladen, och rulla därefter i cocos.
11. Ställ cocosbolarna på bakplåtspappret, och låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...