fredag 13 december 2013

Nu är det dags igen - Grönare högtider med Las Moras

Under 2013 har jag deltagit i samarbete med vinimportören Primewine deltagit i ett väldigt roligt och utmanande projekt, nämligen Grönare högtider med Las Moras. Tillsammans med fyra andra matbloggare har jag skapat vegetariska recept, som passar utmärkt ihop med vinet Las Moras. Detta är ett vin och varumärke med ursprung i Argentina. Det finns både som rött och vitt vin, i bag-in-box och på flaska. Hösten 2012 lanserades Las Moras Chardonnay PET; ett KRAV-märkt vin, som både ett bättre miljöval, och som fått mycket goda recensioner från landets vinkritiker.

Mitt och de andra bloggarnas uppdrag har varit att skapa tre gröna recept till tre högtider under 2013; påsk, midsommar och nu slutligen jul. Recepten kommer slutligen att sammanställas i en kokbok, som planeras at släppas under början av 2014.

Jag har tvingats utmana mig själv en smula, och därmed lyckats skapa fina, vegetariska recept som jag känner mig både stolt och nöjd över. Denna högtid, julen, skiljer sig inte från de tidigare i detta avseende. På söndag, 15 december, kommer mitt första av sammanlagt tre vegetariska julrecept. Jag är oerhört nöjd med recepten - de är både goda och vackra, och dessutom lättlagade. Jag ser verkligen fram emot att presentera dem för er.

Jag älskar klassisk julmat, men omväxling förnöjer. Så är det bara. Jag hoppas därför kunna utmana er till lite nytänkande i köket inför den stundande julen.

De svenska primörerna har en kortlivad säsong, och grönsaksdiskarna bågnar av importerade grönsaker. Trots detta har varje årstid sina specifika, inhemska råvaror . Det kan vara en utmaning att försöka skapa något av de svenska rotfrukter och grönsaker som finns i våra diskar. Varför inte ta chansen att vara kreativa, ni också?

Projektet Grönare högtider med Las Moras sker även i samarbete med receptsiten Kokaihop.I samband med varje högtid, kommer Kokaihops läsare tävlar om en plats i receptboken med ett grönt recept jämte de etablerade matbloggarna. Ni kan alltså, om ni så vill, själva tävla med era bästa gröna recept nu i juletid.
Tävlingen startar 16 december.

Det är viktigt att komma ihåg att julledigheten består av fler dagar än julafton. Det finns trots allt ingen lag som säger att vi måste äta klassisk julmat en hel vecka. Faktum är att jag och flera med mig känner ett starkt behov av att bryta av med andra smaker och upplevelser. Detta gäller drycker likaväl som mat. Las Moras passar alldeles strålande bra ihop med mina recept, det kan jag garantera.

De övriga matbloggarna som deltar är:

Lyxlagat
Salt och peppar
Mat och odla
Mat med vänner

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...