måndag 16 december 2013

Pepparkaksbrownies med vit choklad- och cocosfudge

Det här är en variant på en gammal favoit från min adventskalender 2009, nämligen pepparkaksbrownies med saffranstryffel. Jag betraktar fortfarande denna kaka som en av mina främsta skapelser under de fyra år då jag slet med adventskalender här på bloggen. Förra året, inför december 2012, tog jag det kloka beslutet att faktiskt inte ens försöka upprätthålla denna roliga med enormt slitsamma prestation. Detta år, 2013, kan jag bara konstatera att det aldrig hade gått att genomföra en adventskalender på Smaskens med mindre än att jag tagit semester från mitt jobb.

Livet förändras, tiderna förändras. För knappt ett år sedan var jag fortfarande en närapå manisk, gränsande till matbloggningsberoende person med enorma krav på mig själv. Under 2013 har jag blivit (eller kanske snarare utvecklats till) en väldigt avspänd bloggare. Nu har jag en lustfyllt inställning till bloggandet och allt det för med sig. Nerven, den där driften att till varje pris hitta något värt att blogga om, den har kanske gått förlorad. Det är det i så fall värt.

Var sak har sin tid - och det är mer än en klyscha, det kan jag intyga.

Jag kan med förundran bläddra i mina arkiv och närmast häpna över hur mycket jag åstadkommit. Då händer det sig inte sällan att jag, som denna gång, snubblar över ett gammalt favoritrecept, och drabbas av lust att variera det.

Nu tar jag mig friheten att skriva receptet så som jag hade tänkt göra det. Jag bakade nämligen denna kaka kcv'len innan jag skulle bjuda på den på mitt jobb, och jag upptäckte väldigt sent att jag glömt köpa cocosgräddde. Därför använde jag vispgrädde i min tryffel, men cocosgrädde blir sublimt- jag lovar. Kombinationen av den kryddiga, men samtidigt chokladstinna och saftiga brownien och cocostryffel är makalös. Om ni undrar hur jag vågar påstå det efter att ha erkänt att jag glömde köpa cocosgrädde, så säger jag bara som så att jag har prövat olika varianter tidigare - jag vet vad jag talar om.

Kakan gjorde succé på jobbet. Jag tog fula bilder med Instagram-filter; kakorna låg på ett trist glasfat som stod på ett ganska fult laminatbord. Det får ni leva med. Dagarna med ambitioner att fixa vackra foton är sedan länge förbi. Det är ett faktum.

Baka denna kaka. Ni kommer inte ångra er.

Pepparkakabrownies med vit choklad. och cocostryffel
150 gram smör
3 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald nejlika
0,5 tsk pomerans
1/2 tsk salt
3 ägg
200 gram mörk choklad
60 gram vetemjöl (cirka 1 deciliter)
4 msk kakao

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda smöret väl med råsocker, vaniljsocker, salt och kryddor.
3. Vispa ned äggen, ett i taget.
4. Smält chokladen över vattenbad eller i micron och rör ned den i smeten.
5. Sikta kakao och vetemjöl ned i skålen, och vänd ned i smeten.
6. 6. Täck en rektangulär form med smort bakplåtspapper. (Min form mäter 24*24 centimeter.)
7. Häll ned smeten i formen, och bred ut den.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter - och inte en minut mer.

Vit choklad- och cocostryffel
0,75 dl cocosgrädde
200 gram vit choklad, hackad

1 dl cocosflingor att strö över kakan

1. Värm grädde försiktigt i en kastrull tillsammans den hackade chokladen. 2. Smält chokladen i grädden under omrörning.
3. Låt tryffelns svalna, och bred den sedan över kakan.
4. Strö cocosflingorna jämnt över tryffeln.
5. Ställ in kakan i kylskål i en timma, så att tryffeln stelnar.
6. Skär kakan i bitar. Jag kanstskär ofta kakan för snyggare effekt, och delar den gärna i ganska små bitar, då den är väldigt mäktig.

4 kommentarer:

 1. Är jag dum eller står det inte hur mycket smör det ska vara i smeten?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Nej då, det var jag som hade glömt att skriva in det i receptet. Tack för att du var så uppmärksam - nu ar jag fixat det!

  SvaraRadera
 3. Tack, ska baka den i kväll :)

  SvaraRadera
 4. Wow, låter jättegott! Kanske är försent nu när julen är över, men jag kanske provar nästa år. :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...