Grönare högtider med Las Moras
-bruschetta med grönkål och cannelinibönor
Jag älskar kål och jag älskar bönor, och faktum är att just grönkål och cannelinibönor även verkar älska varandra. Under vintern är det lätt att överdosera på rotfrukter. Som följ av detta riskerar man att falla till föga och köpa grönsaker som inte alls tillhör säsongen - och som egentligen inte smakar särskilt mycket.
Konsten är väl helt enkelt att hitta något nytt, något som är riktigt gott och som lyfter vinterns grönsaker till en högre nivå. Med denna blandning av grönkål och cannelinibönor känner jag att jag lyckats uppnå just detta. Det gjorde inte saken sämre att det som inte åts upp samma dag blev huvudingrediens i en rasande god middag dagen därpå, men det ber jag att få återkomma till.
För många är bruschetta detsamma som hackade tomater på en bit bröd, men det är mycket mer än så. Här har ni en riktigt god vinterförrätt, eller varför inte en lunch? Utmana dig, om du mot förmodal är grönkålsskeptiker (eller för den delen bönskeptiker). Jag vågar påstå att du säkerligen blir glatt överraskad.
Bruschetta med grönkål och cannelinibönor
250 gram grönkål, ansad, sköljd och finhackad
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
0,25 tsk chili flakes
salt och svartpeppar
1 burk canelinibönor, sköljda och avrunna
8 skivor surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
parmesanost
smakrik olivolja till serveringen
1. Hetta upp olivolja i en teflonpanna.
2. Fräs grönkålen så att den får färg och släpper ifrån sig sin vätska.
3. Tillsätt vitlök och chili flakes, och fräs tils vitlöken mjukmnat men inte tar färg.
4. Häll över cannelinibönorna, sänk värmen, och låt bönorna steka med några minuter.
5. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Dela eventuellt brödskivorna, rosta dem lätt och gnid sedan försiktigt vitlöksklyftan mot brödskivorna.
7. Fördela grönkåls- och canneliniblandningen på brödskivorna. Ringla över olivolja och riv grova flagor av parmesanost över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar