söndag 22 december 2013

Grönare högtider med Las Moras
-sallad på finstrimlad brysselkål med apelsin-dijonvinaigrette, rostade hasselnötter och pecorino

Letar ni efter det perfekta, gröna tillbehöret till skinkan eller den rökta laxen? Då kan ni sluta leta, för här har ni det. Denna lilla brysselkålssallad är fantastisk. Allra godast blir den om brysselkålen får ligga och marinera, eller kanska snarare suga i sig, dressingen i ett par timmar innan den ska ätas. Nötterna och osten är mer än bara dekoration (om nu någon trodde det). Konsistensarna och smakerna hänger ihop på ett alldeles rasande bra sätt.

Om du inte är lika frälst på brysselkål som jag, så går det garanterat att pröva receptet med någon annan sorts kål. Rödkål skulle till exempel vara fantastiskt vackert. Dressingen passar bra till annat än brysselkål, så tveka inte att experimentera. Det tänker jag göra.

Varför inte följa denna länk och tävla med ditt eget gröna julrecept?

Sallad på finstrimlad brysselkål med apelsin-dijonvinaigrette, rostade hasselnötter och pecorino
500 gram brysselkål, ansad
1 dl rostade hasselnötter, grovt hackade
1 dl pecorino, grovt riven
Dressing:
0,5 dl färskpressad apelsinjuice
3 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
0,5 vitlöksklyfta, finriven
flingsalt och svartpeppar

1. Strimla ⅔ av brysselkålen fint på en mandolin eller i en matberedare.
2. Plocka loss bladen från resterande mängd brysselkål.
3. Blanda samman ingredienserna till dressingen.
4. Lägg brysselkålen i en rymlig skål och blanda ned dressingen, lite i taget, så att kålen suger åt sig dressingen. Det kan hända att all dressing inte behövs - salladen ska inte kännas blöt.
5. Lät gärna salladen stå och ta smak av dressingen en stund innan den ska serveras.
6. Lägg upp salladen i en serveringsskål eller på ett fat. Strö över hasselnötter och pecorino strax innan den ska serveras.

3 kommentarer:

  1. Det här lät supergott, bra inspiration till hur man kan ta tillvara på all god kål.

    SvaraRadera
  2. Jäkla god sallad.
    Ett mycket bra alternativ till Waldorf salad !
    Vi hade den till långgrillad kalkon och det fungerade ypperligt.

    SvaraRadera
  3. Isabelle: Tack - jag rekommenderar verkligen att pröva detta i en eller annan variant!
    Magnus: Så kul att höra!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...