söndag 8 december 2013

Knäck för oss lata gottegrisar

Vad gör man om man är gottesugen, vill laga till julgodis men har extremt låg ambitionsnivå? Svaret är enkelt - man kokar knäck. Det låter förmodligen helt befängt, för pillgörat med knäckformar som välter, het knäck som klibar och bränns förknippas knappast med lättja och låg ambitionsnivå.

Just därför är det tur att det går lika bra att täcka en liten form med bakplåtspapper och hälla ned knäcken däri. När det sedan stelnat, kan man bedoende på knäckens knäckighet antingen klippa, skära eller bryta den i lagom stora bitar. Et voilá - knäck för lata gottegrisar.

Omfamna lättjan i jul, hörni. Gör möjligtvis, kanske, en sats snygg-knäck i form till julafton, bara för sakens skull. För att så att säga hålla stilen en smula. Kanske.

En liten sats knäck
Jo, jag har flingsalt i knäcken, sedan förra året. Den blir så otroligt mycket godare då. Dessutom bryter det så fint mot nästan alla smaksättare.

1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl råsocker
0,5 tsk flingsalt

100 gram mjölkchoklad, grovt hackad eller 1 dl rostade hasselnötter, grovt hackade

1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
2. Koka på medelvärme, rör om emellanåt.
3. När knäcken börjat anta en bubblig och seg konsistens kan det vara på sin plats att göra ett kulprov.
4. Häl den färdiga knäcken i en liten form klädd med bakplåtspapper. Strö över önska smaksättning.
5. Låt stelna.
6. Dela, ät och njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...