onsdag 12 juni 2013

Tacos al Pastor

Lyckan att få slå sig ned vid ett dukat bord, och njuta av en fantastisk måltid tillagad av någon annan än mig själv - det är en ynnest. I lärdags trakterade min man vår familj med Tacos del Pastor, en rätt ur nya favoritboken.

Vi fick tag på helt fantastisk ananas, som används både till marinaden och som tillbehör. Jag har läst någonstans att det finns ett enzym i färsk ananas som bryter ned protein. Just i skrivande stund orkar jag inte goola sanningshalten i detta mitt lösryckta minne, men låt mig säga som så, att ananas är en väldigt trevlig ingrediens i marinader.

Jag är oerhört svag för fläskkarré, som spelar huvudrollen i just detta recept. Det är viktigt att låta marinaden verka under ett par timmar, och att under tillagningen arbeta snabbt som sjutton med grillspaden så att bitarna inte fastnar på gallret.

Bortsett från dessa råd är det nog bara att köra. Vill ni pröva något som skiljer sig från mängden, pröva då Tacos del Pastor. En rätt som får till och med oss att ta ordet tacos i våra munnar.

Bara en sådan sak är skäl nog att pröva detta recept. Rökig salsa på två sorters chili är givetvis ett självklart tillbehör.

Tacos al pastor (6 portioner)

1,2 kilo fläskkarré, putsad och skuren i cirka 2 gånger 2 centimeter tjocka strimlor

Tillbehör
vetetortillas
ananas, finhackad
gul lök, finhackad
färsk koriander
rökig salsa på två sorters chili

Marinad
1 gul lök, grovt hackad
0,5 färsk ananas, skalad, ansad och grovt hackad
1,5 dl apelsinjuice
0,5 dl äppelcidervinäger
1 mak pasilla chilipulver
3 vitlöksklyftor
2 msk flingsalt
1 tsk torkad oregano
1 tsk kummin
1 färsk habanero

1. Mixa alla ingredienserna till en slät massa.
2. Blanda med strimlad fläskkarré i rymliga, dubbla plastpåsar. Låt mariera i kylskåp i fem-sex timmar.
3. Tag ut karrestrimlorna ur påsen, och låt dem rinna av helt kort i ett durkslag.
4. Grilla karrestrimlorna i omgångar, och skyffla runt dem utan finlir så att de inte fastnar på gallret.
5. Lägg slutligen vetetortillas på grillen så att de får lite färg och blir varma. 6. Fyll tortillabröden med karréstrimlor, hackad gul lök, rökig salsa på två sorters chili, finhackad försk ananas och korianderblad eter smak. Pressa lite lime över, och njut.

1 kommentar:

  1. Ja, det här blev gott, det här sparar jag.
    Så gott att jag delar vidare det på G+ :-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...