måndag 25 augusti 2008

Matilda Alms ingefärskakor

Tycker du om småkakor? Det gör i varje fall jag. Alldeles för mycket, dessvärre. Detta recept vill jag minnas att jag hittade på baksidan av ett mjölkpaket, ett sockerpaket eller liknande, för säkert femton år sedan. Det har följt med mig sedan dess.
Det finurliga med detta recept är att det går så bra att göra en halv eller en fjärdedels sats. För det blir ganska många kakor av en sats deg! De har en utpräglad smak av ingefära, och är därför delikata för en ingefärsälskare som undertecknad.

Matilda Alms Ingefärskakor
4,5 dl socker
1,5 dl sirap (jag brukar ta mörk)
500 g rumstempererat smör
2 msk malen ingefära
1 msk bikarbonat
10 dl mjöl

Rör smöret mjukt med socker och sirap. Blanda ingefära, bikarbonat och mjöl. Knåda ihop ingredienserna, forma till rullar och låt dem vila i kylskåp någon halvtimma eller så. Skär centimeterbreda skivor och placera på plåtar klädda med bakplåtspapper. Inte för tätt, kakorna flyter ut en aning. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.Kakorna blir ganska stora och sega.
Kan förvaras praktiskt taget hur länge som helst i plåtburk. Det lite lustiga är att de aldrig blir riktigt likadana varje gång jag bakar dem. Numera brukar jag provbaka några först, för att kontrollera mängden mjöl. Jag föredrar också att de får lite mörkare färg, så jag brukar nog snarare ha dem i ugnen i cirka 12 minuter. Givetvis beroende på hur stora och tjocka de råkat bli just den gången!

Kakorna bakades givetvis i somras på landet, och de föll i god jord hos barnen. På bilden ser man att kakorna den gången blev aningen ovala, eftersom jag skar skivor av alldeles för mjuk deg...

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Oj vad konstigt denna kommentaren blev :-) Men här vill jag följa & läsa..Kan du inte lägga upp receptet på din underbara julaftons saffransbulle? Skulle nämligen behöva det för Fanny har redan sagt att den skall hon ha fast vi är hemma över jul iår...och Lenas sås ( til lutfisken)bestämda damen!! Kram

  SvaraRadera
 3. Sara: jag kommer att lägga upp massor av recept i december! Lovar lägga ut saffransbrödet i god tid till advent....
  Mammas lutfisksås kan jag självklart förmedla till dig. Om jag blir ordentligt biten så står jag väl och fotar för bloggen på julafton t o m och skriver inlägg här när barnen slocknat ;)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...