fredag 29 augusti 2008

Linguini med fläskfilé- och kantarellsås


Jag beklagar - inte världens roligaste bild. Jag behöver träna på att fotografera mat! Som tur är för mig så har Tasteline en skola för matfotografering som jag skall läsa noga lite senare i dag. Jag behöver förkovra mig.

Min bristande talang att fotografera till trots - detta är ett recept värt att publiceras! Det spånades ihop av mig och mannen i söndags, och därför är ingrediensernas mängdangivelser lite ungefärliga. Men med lite god vilja och välutvecklade smaklökar kan den som så vill skapa sin egen variant av denna pastarätt!
För den eventuelle vegetarianen fungerar det givetvis utmärkt att helt enkelt utesluta köttet och öka på mängden kantareller, samt byta ut hönsbuljongen mot grönsaksdito.

Linguini med fläskfilé- och kantarellsås
1 fläskfilé, putsad och delad i lagom stora bitar (efter tycke och smak)
smör att steka i
cirka 2 hekto kantareller, delade i lite större bitar
två stora, finhackade chalottenlökar
en skvätt matlagningskonjak (jag använder tvåstjärnig Eau de Vie)
en burk créme fraîche (den helfeta)
en halv hönsbuljongtärning
en skvätt vatten eller - om man så önskar - vitt vin
en gnutta koloritsoja (för en, i mitt tycke, aptitligare färg)
salt och vitpeppar efter smak

Fräs fläskfilén i smör i stekpanna tills den fått fin färg. Krydda den lätt med salt och vitpeppar och lägg den sedan åt sidan i en karott. Lägg i en ny smörklick i samma panna som fläskfilén stekts i. Låt chalottenlöken fräsa försiktigt, tills den mjuknat. Tillsätt då matlagningskonjaken och låt den koka in. Häll i créme fraîche, späd med lite vatten eller vin. Lägg i den halva hönsbuljongtärningen och rör så att den löses upp i såsen.
Fräs under tiden kantarellerna i lite smör i en annan stekpanna. Blanda ned fläskfilén i såsen och låt den puttra på låg värme.
Rör ned kantarellerna strax innan såsen skall serveras, och smaka av med salt och vitpeppar. Servera med spänstig, nykokt linguini.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...