onsdag 27 augusti 2008

Pumpabröd


Sedan en dryg vecka tillbaka bakar jag allt vårt matbröd. Efter en sommar med väldigt mycket smörgåsar, har vi fullständigt tröttnat på köpebröd.
Dessutom känns det som att man faktiskt tjänar några kronor på att baka själv, med tanke på hur höga brödpriserna är. I vissa butiker kan de ju med att ta närmare tjugo spänn för en sunkig bake off-limpa!

För övrigt är det något avkopplande med bakning som inte riktigt går att sätta fingret på. För att inte tala om hur obegripligt lätt det än i dag är att imponera genom att servera hembakat bröd!

I kväll improviserade jag ihop dessa skapelser:

Pumpabröd
50 gr jäst
2/3 dl russin, blötlagda och mixade med blötläggningsvätskan
7 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk färdigmalda brödkryddor (det fick bli det i kväll)
1 dl pumpakärnor
någonstans i trakterna av 850 gr rågsikt (vår hushållsvåg har börjat bete sig lite märkligt)
pumpafrön till dekoration

Jag rörde ut jästen i vattnet tillsammans med russinmixen, saltet och brödkryddorna på gängse brödbakningsmanér. Därefter blandade jag i mjölet med hjälp av degkrokarna på elvispen. Strödde lite rågsikt över degen och lät den jäsa övertäckt i bunken i omkring 35 minuter. Deten blev rasande snygg, den jäste med stor kraft!
Så var det dags att häva ut den på mjölat bakbord, knåda den lite lätt (jag brukar aldrig knåda mina degar så värst mycket. Degens delades i två bitar, som jag formade till limpor och lade i smorda brödformar. Där fick de jäsa i omkring tio minuter, innan det var dags för att pensla dem med vatten och strö över lite pumpafrön.
Jag gav dem 25 minuter i 200 grader innan jag tyckte det var dags att ta ut dem. Då var de så vackert gyllenbruna som bilden visar.

4 kommentarer:

 1. För att inte tala om alla sunkiga tillsatser som i n t e
  b e h ö v s!!! Jag tänker då på alla E-nummer som finns i många bröd.

  SvaraRadera
 2. J: du har så rätt! Även i bröd som verkar "bra" hittar man ju ofta konstiga ingredienser som man inte rktigt förstår syftet med. Men så blir det väl, oundvikligen, när det kan vara "bäst före"-datum på nästan en vecka efter bakningsdatum....blä!

  SvaraRadera
 3. This looks Yummy:) Now all I have to do is translate it to english.

  SvaraRadera
 4. jenn: I'm sorry, I didn't notice your comment until now! I had forgotten to activate the function that lets me know by mail when someone has written a comment. I'd be happy to translate the recipe for you, if you like...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...