lördag 30 augusti 2008

Den ultimata köttfärssåsen


Riktigt mustig, långkokt köttfärssås är något av det godaste som finns! Jag vet att just köttfärssås är snabbmat i många familjer, men hemma hos oss måste man ställa sig och börja hacka lök åtminstone två timmar innan man tänkt sig att familjen skall sätta sig till bords.

Alla har ett recept på köttfärssås. Själv är jag uppvuxen med versionen som innehöll blandfärs, gul lök, tomatpuré, kryddor och grädde. Inget fel på den, men när mannen kom in i mitt liv introducerade han sin variant, och den har vi kört på sedan dess. Grönsakerna i kan variera, men så här gör vi den oftast. Har det funnits bladselleri hemma, så har det hänt att en stjälk eller två slunkit med. Det har också förekommit att vi kryddat med oregano, men det var ett tag sedan nu.

Ingemarssons köttfärssås

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
200 gr färska champinjoner
1 morot
cirka 500 gram nötfärs
2 burkar Mutti krossade tomater
2-3 dl rödvin (eller ett par matskedar vardera av balsamvinäger och fransk senap, för den som föredrar det)
2 köttbuljongtärningar
1 lagerblad
salt
grovmalen svartpeppar
2 tsk råsocker
olivolja till stekning

Hacka löken medelfint och vitlöken fint. Eller riv!Löken på rivjärnets grova sida, vitlöken på den fina. Skär paprikan i bitar. Skiva champinjonerna och finriv moroten.
Fräs löken i olivolja i en rymlig stekpanna. Tillsätt morot och paprika och låt fräsa med. Lägg ned köttfärsen i pannan i ett helt stycke. Fördela den rivna vitlöken ovanpå. Finfördela absolut inte färsen, utan låt den steka med en liten stund och fördela den sedan grovt, i större bitar.
Pytsa över krossad tomat, rödvin, salt, svartpeppar och socker. Den som i stället för vin vill ha balsamvinäger och senap, kan hälla över någon deciliter vatten.)Stick ned lagerbladet, bryt eller skär buljongtärningarna i bitar och strö över.
Låt såsen börja småputtra i den förmodligen nästintill sprängfulla stekpannan. Tillsätt champinjonerna efter låt säga 20 minuter. Rör och vänd försiktigt efterhand.
Anrättningen skall nu stå och sköta sig själv på spisen i åtminstone 40 minuter. Den kokar ihop så fint, så fint, bara man är där och rör med jämna mellanrum. Låt den helst småputtra i en timma! Späd med lite mer vin (eller vatten)om den mot förmodan skulle koka ihop för mycket. Köttfärssåsen mår ännu bättre om den få stå ett par timmar innan man äter den. Eller om man till och med lagar till den dagen innan den skall ätas.

Smaka vid behov av med mer salt, socker och peppar. Jag tycker att de givna tillbehören till denna sås är nykokt linguine, generöst med parmesanost och gärna lite extra svartpeppar uppepå. Ett glas gott vi till är ju inte heller fel...

2 kommentarer:

  1. Jag har liknande efarenheter av köttfärssås och nu äter vi bara min sambos variant. Han brukar ha vitkål i sin och det kan jag verkligen rekommendera!

    SvaraRadera
  2. Mathilda: Det lustiga är, att sedan detta inläg skrevs så har min köttfärssås utvecklats mer åt det klassiska bolognese, hållet; bland annat med rökt sidfläsk och lite finhackad kycklinglever .Ingen paprika, ingen buljongtärning.
    Matlagningen förändras verkligen hela tiden!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...