lördag 30 augusti 2014

Butter cardamom chicken

Fredagseftermiddag, trötthet efter skolstartsvecka och samtidigt en önskan om en riktigt god middag. Jag hade under förra veckan surfat runt efter enkla (eller förenklade) indiska recept, och butter cardamom chicken var en av de idéer jag fastnat för.

Även fast tillagningen innehåller tre moment, så är detta verkligen inte något svårt recept. Ljuvliga dofter spred sig i köket; först då jag mixats ingefära, vitlök, chili och koriander, därefter när denna blandning stektes med gul lök, och slutligen då den kryddiga tomatsåsen fick koka ihop.

När allt till sist blandades samman - sås, lökfräs, kyckling och mejeriprodukter, då såg rätten så läcker ut att jag nästan höll andan. Då det efter en kort stunds avslutande småputtrande var dags att provsmaka, blev jag nästan tårögd.

Det här blev vansinnigt gott. Faktiskt minst lika gott som den mat jag ätit på indiska restauranger. Kanske var det en lycklig slump att det blev så här gott just vid detta tillfälle? Jag hade tur i valet av grön chili, och jag vågade mig på att hålla mig till en enda frukt, eftersom den vid et litet smakprov var mycket stark. Den fick åka med, frön och allt, då jag litade på att den stor mängden ingredienser skulle göra chilins hetta rättvisa.

Edit 150529: Efter att nu ha lagat denna delikata kycklinganrättning vid ett flertal tillfällen, kan jag tipsa om en genväg, som jag prövade en söndagskväll då jag var sällsynt trött och lat.
Jag struntade i att mortla hel spiskummin och använde i stället färdigmald, dock från helt nyöppnad burk. Jag mixade den gula löken med vitlöken, koriandern och den gröna chilin till en blöt pasta som sedan frästes i olja på samma vis som i receptbeskrivningen.

Det kanske inte sparar mycket tid, men dessa små detaljer underlättare beredningen när orken tröt och hungern var stor.

Butter cardamom chicken (8 portioner)
Jag föredrar själv kycklinglår, eller lårfiléer, i alla lägen då det inte är hel kyckling som gäller. Bröstfiléerna blir så oerhört lätt torra om man inte tillagar dem mycket varsamt, och passar - i mitt tycke - inte alls i en rätt som denna. Koriander i kruka från vanlig mataffär är relativt smakfattig. Kan du får tag på importerad, färsk koriander från en statisk butik, så är den rena smakbomben i jämförelse.
Rosta en knapp deciliter cocos i torr stekpanna innan du sätter igång med kycklingen, om du vil ha det som tillbehör

900 gram - 1 kilo kycklinglår eller lårfiléer
1-2 hela, gröna chilifrukter (provsmaka för bedöma styrkan)
4 vitlöksklyftor
färsk ingefära, ca 3 gånger 5 cm stor bit
färsk koriander, ett litet knippe ( cirka 0,5 kruka)
2 gula lökar, delade och tunt skivade

smör till stekning
400 gram / 1 burk finkrossade tomater
2 kanelstänger
20 gröna kardemummakapslar
8 hela kryddnejlikor
2 tsk nystött spiskummin
2 tsk garam masala
2 tsk gurkmejab 1 tsk flingsalt
2 tsk råsocker

1 dl fet yoghurt (10% fett)
1 dl vispgrädde
färsk koriander
(eventuellt 1 dl rostade cocosflingor)
basmatiris till servering

1. Putsa lårfiléerna, och dela i mindre bitar. Om du använder kycklinglår, dra då av skinnet och putsa dem därefter om så behövs.
2. Mica grön chili, vitlök, ingefära och koriander till en smet.
3. Hetta upp olja i en vid tratöktörpanna eller emaljerad gjutjärnsgryta.
4. Fräs den gula löken med de mixade kryddorna på medelvärme, tills de mjuknat. Lägg i en skål.
5. Hetta upp mer olja, och fräs kycklingen runtom. Lägg över kycklingen i en skål.
6. Lägg en klick smör i pannan eller grytan, och fräs sedan de torra kryddorna i smöret på medelvärme någon minut.
7. Tillsätt tomatkross, socker och flingsalt.
8. Skölj ut tomatburken med cirka en deciliter vatten. Häll ned detta i grytan. Rör om, och låt småputtra på låg värme under lock i cirka 10 minuter.
9. Rör ned yoghurt och grädde i tomatsåsen.
10. Vänd ned löken och kycklingen i såsen. Koka upp, och låt puttra under lock i cirka tio minuter.
11. Smaka av med salt och socker.
12. Servera med färsk koriander (eventuellt rostad cocos) samt basmatiris.

1 kommentar:

  1. en liten fråga bara, ska det vara kummin eller spiskummin?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...