onsdag 13 augusti 2014

Matlagningskurs i Bangkok, del 1:
"Cooking with Poo"

En lördagmorgon för ett par veckor sedan klev jag och vår äldste son ur en sval, luftkonditionerad minibuss och in i en overkligt myllrande matmarknad i Bangkok. Genom min vän K och hennes arbete med Thai Arways fick jag vår äldste son sonen möjlighet att följa med på matlagningskursen "Cooking with Poo".

Poo, eller Khun Saiyuud Diwong, som hon egentligen heter, driver sedan ett antal år matlagningsskola i en fattig stadsdel i Bangkok. Hennes lustiga smeknamn är en förkortning av "Chompoo", som är namnet på en thailändsk frukt. Mer om Poo och historien bakom hennes fantastiska matlagningsskola kan ni läsa på hennes egen hemsida.
Efter många år av av hårt arbete är hon numera relativt väletablerad, och har framgångsrikt bidragit till att skapa arbetstillfällen och att skapa positiv utveckling i sitt grannskap.

På matmarknaden fanns allt, verkligen allt, som används i thailändsk matlagning. Färska - i vissa fall fortfarande levande, fiskar, fåglar, skaldjur och insekter. Frukt och grönsaker. Kryddor, örter och fermenterade fiskprodukter. Torkade räkor. Ris. Ja, det är svårt att förmedla upplevelsen. En härlig överdos av dofter, smaker och visuella intryck - så kan jag kanske sammanfatta turen op matmarknaden. En av Poos medarbetare guidade oss bland stånden och beskrev de råvaror vi skulle komma i kontakt med under själva matlagningen.

Väl på plats i Poos lokal där hon håller sina matlagningskurser fick vårt sällskap genast sätta igång med praktiskt arbete. Alla ingredienser var förberedda, och denna mise en place gjorde att vi i en rasande fart under Poos och hennes medarbetares överinseende lagade tre fantastiskt goda rätter.

Våra egenhändigt tillagade trerätters måltid bestod av Lemongrass sallad, Pad Thai och Massamma Curry. avslutades med färsk frukt samt min absoluta favoritefterrätt (just nu) - sticky rice med mango. Jag har smakat den förr, men under vår thailandsresa såg jag till att äta den så ofta tillfälle bjöds.

Ni kanske undrar vad som var det mest givande med denna matlagningskurs? Jag måste säga att det var Poos och hennes medarbetares smittande entusiasm. På något knackig engelska och med stor pedagogisk begåvning vägledde hon oss och visade oss med hur enkla medel man kan tillaga snabba och vansinnigt goda thailändska rätter. Poo är i sanning en entreprenör, i ordets bästa och sannaste bemärkelse, som genom hårt arbete, kontakter och lite tur skapat en fantastisk upplevelse som jag verkligen rekommenderar alla Bangkokresenärer som är det allra lilla minsta intresserade av mat och matlagning.

Vår äldste son, som under det senaste dryga året gått en hel de matlagningskurser, tyckte att "Cooking with Poo" var otroligt roligt, och jag rekommenderar varmt kursen även för barn från cirka elva år, om de har matintresse - och en smula handlag.

1 kommentar:

  1. Åh, så roligt! Vilken grej. Inte dumt att få med sig matlagningskurs hem från semestern :)

    Gah, sjukt avundsjuk på alla som har tillgång till den där underbara färska koriandern på översta bilden!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...