söndag 17 augusti 2014

Ris och kyckling, kyckling och ris -
kyckling masala på mitt vis

Lat, bekväm och kräsen - så kan man sammanfatta min inställning till mat i dagsläget. Givetvis är detta en sanning med modifikation, och allt är relativt.

När jag skriver lat, menar jag att jag numera inte orkar dra igång den typ av stora projekt som jag förr huvudstupa kastade mig in i; inte sällan med stress och dåligt samvete som följd. Med andra ord är förmodligen lat fel val av ord. Snarare borde jag kanske skriva rädd om min tid. Eller lite mer realist, lite mindre tidsoptimist.

Bekväm skulle kanske kunna ersättas med rutinerad. Jag kör gärna säkra kort; i synnerhet till vardags eller när alla är trötta.

kräsen är ett för många negativt laddat ord, men för mig symboliserar det att jag inte låter mig nöja men vad som helst. Kvalitet är avgörande, om det så bara handlar om en enkel hemkokt tomatsås. Jag lever fortfarande efter min gamla devis inte en dag utan en god middag.

Sedan vi kom tillbaka från vår Thailandsresa för två veckor sedan har vi inte kommit tillbaka i våra gamla vanor vad gäller middagsmat. Till skillnad från vad man kanske skulle kunna tro, så har vi inte längtat efter vår sedvanliga sommarmat; olika grillade köttstycken och lätta pastarätter. Vi är kort sagt (och oerhört enkelspårigt) mest av allt sugna på ris, kyckling och curry; grön eller röd spelar ingen roll. Förr eller senare lättar förmodligen vår lilla matpsykos, men under tiden fuskar vi med våra försvenskade thailändska och indiska recept. Vi tröstar oss med våra bleka kopior, och drömmer under tiden om allt det fantastiskt goda vi åt på plats, som vi svårligen kan återskapa här hemma.

I torsdags drabbades jag av indiskt sug, och svängde ihop en variant på kyckling masala; inspirerad av en mängd olika recept på nätet, men med den uttalade ambitionen att det skulle vara så enkelt som övligt. Det blev det också - löjligt enkelt, och väldigt gott.

Håll tillgodo.

Kyckling masala på mitt sätt (sex små portioner)
Edit: Stort tack til Anders T som läste så noggrant, och såg att jag missat skriva in den röda chilin i receptet!

900 gram kycklinglår
neutral olja till stekning (till exempel varmpressad rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 stora vitlöksklyftor, rivna
1 msk färsk ingefära, riven
1 röd, färsk chilifrukt, finstrimlad
1 tsk korianderfrön, nystötta
1 tsk flingsalt
saften från 0,5 lime 1 tsk rörsocker
1 tsk gurkmeja
2 dl vispgrädde
1 dl cocosflingor, rostade
färsk koriander< p>

1. Tag av skinnet från kycklinglåren.
2. Hetta upp oljan i en rymlig emaljerad gryta eller traktörpanna.
3. Fräs lök, vitlök, ingefära, chili och koriander på medelvärme tills löken mjuknat.
4. Strö över gurkmeja, salt och socker. Pressa över limejuicen.
5. Lägg på kycklinglåren och häll grädden runtom.
6. Lägg på ett lock, och låt puttra på medelvärme i 15 minuter. Vänd då kycklingbitarna, och låt puttra ytterligare minst 10 minuter.
11. Servera med basmatiris, rostade cocosflingor och färsk koriander att strö ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...