lördag 2 augusti 2014

Robertson loves kräftor - gratinerade havskräftor
med fänkål-, koriander- och citronsmör

Eftersom jag är född och uppvuxen i Göteborg är kräftor för mig synonymt med havskräftor. Sedan jag flyttade permanent till Stockholm för fjorton år sedan har jag vid endast ett tillfälle smakat flodkräftor. Med risk för att göra mig ovän med någon, måste jag tillstå att jag inte blev särskilt imponerad av det jag åt. Vi kan väl helt enkelt skylla det hela på att vi människor oftast tycker bäst om de smaker vi är vana vid?

När jag skulle skapa augusti månads recept i kampanjen Robertson loves Sweden, föll valet av råvara för mig därför helt naturligt på just - havskräftor. Närmare bestämt en ny variant på gratinerade havskräftor, en av mina absoluta favoritförrätter. Ofta har jag använt kokta havskräftor när jag lagat diverse varianter av gratinerade kräftor. Probvlemet, eller snarer problemen, är att de dels är just kokta, det vill säga redan tillagade, samt att de oftast är ganska så salta. Detta ställer krav på snabb gratinering, så att de inte blir torra, och dessutom måste man tänka på att inte tillsätta ytterligare salt till de redan salta kräftorna.

Bortsett från dessa två faktorer är rätten i fråga både enkel om snabb att laga till, och imponerar på de flesta gäster. Den för mig nya smaksättningskombinationen fänkål, koriander och citron blev en riktig höjdare. Till och med våra barn gav den full poäng.

Om du har sådan tur som jag, som har tillgång till frysta råa havskräftor från Skagen via Martin Olson, då är situationen helt annorlunda. Råa skaldjur är sällsynta i Sverige, annat än i frysdisken, och just råa havskräftor har jag inte hittat någon annanstans än hos ovan nämnda grossist.

Korianderfrön är en av mina absoluta favoritkryddor. Ersätt inte de hela fröna med färdigmald koriander, vad ni än gör - det går inte att jämföra. Hoppa då hellre över, och komplettera kanske i stället fänkålen och citronen med en gnutta riven vitlök?

Ett glas iskallt Robertson Chardonay passade de kryddiga kräftorna alldeles utmärkt.

Gratinerade havskräftor med fänkål-, koriander- och citronsmör (4 portioner)
Det kan, som sagt, vara svårt att få tag på råa havskräftor. Kokta kräftor går också bra att tillaga på detta sätt, men tänk på att kokta kräftor är salta i sig själva. Använd därför osaltat smör till dem, och passa dem noga i ugnen, så att de inte tillagas för hårt och blir sega.

1 kilo havskräftor (kokta eller råa)

Kryddsmör:
100 gram smör, rumsvarmt (observera: osaltat till kokta kräftor, normalsaltat till råa)
1 tsk korianderfrön, mortlade
1 tsk fänkåsfrön, mortlade
(1 tsk flingsalt till råa kräftor)
skalet från en citron, finrivet

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda smör, koriander, fänkål.
3. Smaka av med salt, och tillsätt citronskal lite i taget, då skalet kan vara väldigt olika smakrikt beroende på olika citroner.
4. Klyv kräftorna.
5. Fördela smöret över kräftorna, och lägg i en ugnsfast form.
6. Ställ in i ugnen, och tillaga i 1-2 minuter. Bevaka kräftorna noga, så att de inte blir för hårt tillagade. 7. Servera kräftorna omedelbart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...