lördag 29 mars 2014

Korvfestivalen

Som den korvälskare och charkafficionado jag är skäms jag som en hund över att jag först idag skriver om Korvfestivalen. Tiden har sprutat iväg, och jag har lite för mycket omkring mig för att kunna blogga så aktivt som jag egentligen skulle önska.

Nu är jag emellertid ganska övertygad om att mitt omnämnande av detta event inte är första informationen som når ut de av er som delar mitt intresse. På Korvfestivalen samsas producenter med korvprofiler, nutid och dåtid knyts samman med korvhistoria och kuriosa - ja, det förefaller helt klart som att det finns något för alla smaker. Programmet är i mitt tycke imponerande brett, och det blotta faktum att Korvfestivalen i år går av stapeln i Globenannexet är i sig ett bevis för det stora intresset för korv i Sverige.

Korvfestivalen har vuxit i storlek och har i år en imponerande bredd och ett stort urval av aktiviteter. Bland annat håller Barnens egen Matskola i samarbete med korvrestaurangen Prinzt Barnens Korvskola. Detta intresserar mig i synnerhet, då jag för min äldste son lyckades få en plats i nämnda korvskola och med stort nöje ska bevaka aktiviteterna.

Har ni vägarna förbi Globenområdet och är det minsta intresserad av korv, då är detta evenemanget för dig. Idag kommer jag gå på pressträffen, i morgon blir det korvfestival (nästan hela dagen). Jag hoppas kunna dela med mig av mina upplevelser till er, på ett eller annat sätt - inte minst via smaskens.nu på Facebook.

Jag har en gång i tiden gått korvkurs hos mina favoriter Sandströms kött, vars butik jag av geografiska skäl alldeles för sällan besöker.
När jag började matblogga för fem och ett halvt år sedan var färsk korv en råvara som knappt gick att få tag på om man inte hade turen att kunna besöka en småskalig köttdisk. På mindre orter var utbudet obefintligt. Givetvis är det fortfarande en oerhörd fördel att bo på en större ort med ett bredare utbud av butiker, men den utveckling av svensk korvkultur som skett under de senaste åren är inte annat än fantastisk.

I onsdags missade jag tyvärr möjlighet att provsmaka Scans nya utbud för säsongen av färska korvar. När en så stor producent hänger på, då kan man minst sagt konstatera att efterfrågan är stor och att produkter blivit etablerade hos konsumenter. Det borde faktiskt vara en självklarhet att kunna köpa färsk korv i sin lokala mataffär - det tycker i varje fall jag.

2 kommentarer:

  1. Nu blir jag förstås nyfiken på vad ni tyckte om Korvskolan? Vad jag förstår var det många fler barn som ville vara med än vad man hade plats till. Funderar på att det säkert skulle finnas möjlighet att ha matlagningskurser för barn. Något som du skrivit om förut. Du leder trenden...!

    SvaraRadera
  2. Kinna på Korvfestivalen: Sent svar - men det kom i varje fall en rapport i bilder!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...