torsdag 20 mars 2014

Sedani med salsiccia, vitt vin, grädde och blåmögelost

Vi är en pastafamilj. Pasta är alltid högst upp på min mentala matlista. Detta avspeglar sig givetvis även här i bloggen. Vi har många familjefavoriter, och det känns ibland som att vi äter vår favorit salsicciaragu en gång i veckan.

Nätet svämmar över av recept, det vet vi alla. Konsten är att lyckas plocka russinen ur kakan, och hitta de riktiga godbitarna. Inte heller denna gång kan jag ta åt mig äran av receptet, då det var min man som föreslog at vi skulle pröva denna för oss nya variant på pastasås med salsiccia.

Vi har köpt mycket salsiccia från den latinamerikanska köttdisken i Hötorgshallen. Köttet i korvarna är svenskt (butiken säljer enbart svenskt kött), och de är verkligen riktigt goda.

Vi avvek från receptet vi inspireras av, då vi ökade mängderna av såsens ingredienser. Resultatet blev en krämig och smakrik pasta, där salsiccian lyftes av mögelosten utan att osten för den skull blev för dominerande.

Vi kunde gott tagit mer oregano, och det uppmanar jag därför alla att göra som eventuellt vill pröva att själva laga till receptet.

Sedani med salsiccia, vitt vin, grädde och blåmögelost (4 generösa portioner)
400 gram sedani
2 msk olivolja
4 stora, färska salsicca
200 gram blåmögelost
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
2 msk färsk oregano, hackad
Maldon Salt, Svartpeppar

1. Koka upp vatten till pastan.
2. Hetta upp olja i en generös traktörpanna eller emaljerad gjutjärnsgryta.
3. Tag av skinnet från salsiccian, och fördela i köttbullsstora ned bitar i pannan.
4. Stek salsicciabitarna tills de är genomstekta.
5. Häll ned pastan i vattnet.
6. Häll det vita vinet över salsiccian, och låt koka ihop tills hälften av vinet återstår.
7. Blanda i grädde och oregano, och låt koka ihop under några minuter.
8. Smula i osten, och blanda tills den smält ned i grädden.
9. Smaka av med salt och svartpeppar.
10. Spara en mugg av kokvatnet när det är sags att hälla av vattnet från pastan.
11. Häll tillbaka den avruna pastan ned i kastrullen den kokade i.
12. Tillsätt salsicciablandningen, rör om, och späd med små slattar av kokvattnet tills konsistensen blir krämig; vare sig för torr eller för blöt.
13. Servera omdeelbart, med svartpeppar och parmesan som tilbehör.

5 kommentarer:

  1. Å, det var exakt något åt det här hållet jag var toksugen på igårkväll! Min variant blev tyvärr inte lika god då "man tager vad man haver" gäller eftersom jag bor på landet för tillfället med mil till närmsta vettiga butik. Någonslags i och för sig OK lammkorv från frysen och, eftersom jag varken hittade pasta eller pastamaskin, äggnudlar av den grövre sorten. Ätbart, men inte särskilt lyckat. Jag hade hellre ätit er variant!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Synd att din variant inte blev delikat - måsta givetvis uppmuntra dig/er att pröva detta vid tillfälle!

    Milla: Tack , det var urgott!

    SvaraRadera
  3. Låter supersmarrigt, synd att min man är så skeptisk till mögelost. Din korvragu är för övrigt en klassiker även i vårt hem numera, den är så sanslöst god.

    SvaraRadera
  4. Mums! Så god & enkel att göra :)
    Häls malin

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...